Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analiza Ivane Petrović

Hitne konzultacije oko krize na istoku Europe: "Moskva je odlučila zatezati konop do kraja"

Kriza u Ukrajini bit će među glavnim temama i sigurnosne konferencije koja počinje u petak u Münchenu. Dnevnik Nove TV prati sastanak na koji dolaze američki državni tajnik Antony Blinken te američka potpredsjednica Kamala Harris koja će se sastati s ukrajinskim predsjednikom, njemačkim kancelarom Scholzom te glavnim tajnikom NATO-a.

U četvrtak se razgovaralo o Zapadnom Balkanu. U Dnevnik Nove TV uživo se iz Münchena javila reporterka Ivana Petrović.

Reporterka javlja kako se radilo o respektabilnom panelu uoči konferencije u petak na kojem su bili prisutni visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, posebni američki izaslanik za zapadni Balkan Gabriel Escobar i ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman. "U njegovom fokusu je BiH i izmjena izbornog zakona. Tražila sam Schmidta izjavu, ali je poručio da zbog delikatnosti teme i trenutka nije spreman davati izjave. Escobarov stav je poznat - zagovarao je i belgijski model za BiH i protivi se restrukturiranju Daytonskog sporazuma", javila je Petrović te dodala kako je stav da treba mijenjati zakon, ali se izbori u BiH ipak mogu održati.

"Jasno smo kazali kako je nama neprihvatljiva ideja da se izbori održe pod svaku cijenu jer upravo će to pridonijeti još većoj destabilizaciji pa i radikalizaciji Bosne i Hercegovine. Promjena izbornog zakona je nužna kako bi se očuvala upravo njezina stabilnost i sigurnost", rekao je Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih poslova.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kriza iz minute u minutu Britanci objavili kartu mogućeg napada Rusije na Ukrajinu: "Mogu izvesti invaziju bez upozorenja"

U München dolazi i ukrajinski predsjednik Zelenskij. "Ukrajina je u delikatnoj poziciji, ne bi trebala odgovarati na provokacije, niti ih izazivati", izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV te dodala kako je priopćenje Ruske Federacije kojim traže da se povuku snage s Baltika, izazvalo zbunjenost.

"Očito je Moskva odlučila zatezati konop do kraja", kaže Petrović.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna TENZIJE IZMEĐU UKRAJINE I RUSIJE Estonski protuobavještajci tvrde: "Moguća je eskalacija sukoba. Rusija će vjerojatno izvesti ograničen vojni napad na Ukrajinu"

"To dodatno dolijeva ulje na vatru na području pobunjenih pokrajina, okupiranih pokrajina Ukrajine jer se vrlo lako može dogoditi da se nastave incidenti kao što je to bilo danas i proteklih par dana kad je došlo do intenzivne, iako ograničene razmjene vatre između pobunjenih okupiranih postrojbi na okupiranim područjima Ukrajine i oružanih snaga Ukrajine i njihovih dragovoljaških postrojbi", komentirao je stručnjak za sigurnost Gordan Akrap.

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić skeptični su U Bruxellesu se sastali ministri obrane članica NATO-a: "Činjenica da Rusija nešto miče ne znači da se povlači s granice"

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene