Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog meningitisa joj amputirani udovi

Djevojčici ugradili trkaće proteze

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Petogodišnja Ellie Challis postala je najmlađa osoba na svijetu s ugrađenim fleksibilnim trkaćim stopalima koja koriste i paraolimpijci poput Oscara Pistoriusa.

Ellie, koja je izgubila udove zbog meningitisa kao nedonošče, posljednje dvije godine koristila je standardne proteze. No žalila se da se tako ne može igrati sa svojom sestrom blizankom. Stoga su njezini roditelji odlučili kontaktirati svjetski priznatu kliniku za proteze 'Dorset Orthopaedic' kako bi joj izradili umanjenu verziju trkaćih proteza. 'U početku smo se malo brinuli hoće li moći balansirati na njima, no pokazala je odličan napredak', rekao je direktor klinike.

Pročitajte i ovo Nesreća u Michiganu tragedija u Americi VIDEO Pijana vozačica zabila se u ljude koji su slavili dječji rođendan: Poginuli su Lana (8) i njezin brat, puno je ozlijeđenih U bolnici s djecom Imaš pravo, ostvari ga Tko sve ima pravo na besplatni smještaj uz bolesno dijete i kako se ono ostvaruje

Ellie je pogodio meningitis u dobi od samo 16 mjeseci. U jednom trenutku stalo joj je i srce. Idućih par mjeseci noge i ruke su joj pocrnile, te su morale biti amputirane. 'Operacija je trajala šest sati, a kad sam je vidjela ostala sam šokirana', kaže njena majka. Nakon operacije ugrađene su joj standardne proteze, no Ellie se žalila da su joj previše bolne. 'Nosila bi ih oko 20 minuta, a kako nisu bile fleksibilne samo su joj smetale', objašnjava majka.

No fleksibilne proteze promijenit će joj život. Pomogle su paraolimpijcu Pistoriusu da osvoji zlato na utrci u 100 metara. 'Na ovaj način može hodati dva puta brže i nije ograničena kao prije', dodaje majka. Proteze su koštale oko 830 tisuća kuna, a morat će se mijenjati svake dvije godine.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene