Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dosada je poznat samo jedan slučaj u kojemu je pacijent preživio napad ove amebe, ostali su umrli, izjavila je Tiffany Geiger iz lokalnog zavoda za javno zdravstvo


Djevojčica Hally Yust (9) iz Kansasa umrla je nakon što ju je 'napala' ameba Naegleria fowleri koja izjeda ljudski mozak.

Vezani članci Mjesto na kojemu je pronađena avionska bomba iz 2. svjetskog rata - 6 Evakuirani građani Rijeke mogu se vratiti kućama: Policija premjestila bombu iz II. svjetskog rata Mjesto pronalaska avionske bombe zaostale iz Drugog svjetskog rata Zbog avionske bombe evakuirat će dio Rijeke: Policija objavila upozorenje i poručila građanima gdje se ne smiju kretati

Riječ je o izrazito invazivnom organizmu koji doslovno jede mozak. Pretpostavlja se da je u tijelu djevojčice dospjela dok je plivala. Ova ameba obitava u rijekama, jezerima, ali i na izvorima vode, javlja Fox News. Djevojčica je kod liječnika došla sa simptomima meningitisa nakon čega je hospitalizirana.

Ova opasna ameba je vrlo rijetka, odnosno zabilježeno je oko 200 slučajeva 'napada' u zadnjih 50 godina u SAD-u.

Dječak preminuo nakon zaraze amebom koja proždire mozak

'Ameba ide kroz nos sve do mozga, a kada dođe do mozga više se ništa ne može učiniti. Dosada je poznat samo jedan slučaj u kojemu je pacijent preživio napad ove amebe, ostali su umrli, izjavila je Tiffany Geiger iz lokalnog zavoda za javno zdravstvo, a koja je pokrenula istragu o uzrocima smrti male Hally.

Simptomi se obično jave pet dana nakon infekcije, a riječ je o glavobolji, vrućici, vrtoglavici i otečenom vratu. Najučinkovitija zaštita su čepići za nos. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook