Bolnica, ilustracija
Bolnica, ilustracija Foto: Getty Images

Djevojčica iz Ukrajine patila je od progerije. Iako je nedavno proslavila 8. rođendan, njena biološka dob bila je 80 godina.


Ana Sakidon (8) umrla je od starosti u Ukrajini. Bolovala je od progerije, genetskog poremećaja ubrzanog starenja od koja je u svijetu dijagnosticirana kod samo 160 ljudi. 

Vezani članci Djevojčica na skejtu Beba naučila skejtati prije nego što je prohodala, pogledajte je na djelu Koronavirus, Ukrajina Više od 4000 zaraženih koronom u samo jednom danu: Ova europska zemlja bilježi rekordan broj novooboljelih

Njena biološka dob bila je 80-ak godina, kažu liječnici dok se opraštaju od "predivne djevojčice koja se morala boriti sa mnoštvom zdravstvenih problme", prenosi Daily Mail.

Svoj osmi rođendan proslavila je prošli mjesec. Imala je nešto više od sedam kilograma. Umrla je od zatajenja organa uzrokovanog preuranjenim starenjem, pišu ukrajinski mediji. 

Njena majka Ivana prije je govorila kako je spremna učiniti sve kako bi joj kćer ozdravila. Nadala se da će joj reći da je su Ani postavili krivu dijagnozu. 

"Za djecu s progerijom jedna godina je kao osam do 10 godina, tako da je njena biloška dob bila između 70 i 80. Njezine kosti rasle sporo, a organi prebrzo. Ovakvi pacijenti obično umru od moždanih udara. Ana ih je imala nekoliko", rekla je dr. Nadedža Kataman iz bolnice u kojoj se djevojčica liječila.

U videu koji je objavila kad su djevojčici bile tri godine, njena majka rekla je kako je Ana prohodala već sa 10 mjeseci. Sa 11 mjeseci posvuda je slijedila majku. Strašno se bojala svijetla pa je su iz kuće izlazile samo noću. Sa tri godine uživala je maziti se sa plišanim medvjedićem, ali nije voljela grliti ljude, piše Daily Mail.