Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Samo šest ljudi na svijetu mogu se pohvaliti time kako su ostali na životu nakon što im se glava gotovo potpuno odvojila od kralježnice, a 14-godišnji Chris Stewart je jedini koji se nakon rehabilitabije uspio vratiti i normalnom životu.


Kada je imao samo 12 godina Chris je stradao na juniorskoj auto utrci. Kako mu se glava gotovo u potpunosti odvojila od kralježnice, liječničke prognoze bile su sve samo ne optimistične. Njegovoj majci Debbie i njezinu zaručniku Paulu rekli su kako su Chrisove šanse za preživljavanje oko mizernih sedam posto. Ipak, nakon riskantne operacije koja je trajala sedam sati Chrisu su uspjeli prišiti glavu na vrat koristeći titanske šipke i vijke.

Vezani članci Tomislav Horvatinčić (Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL) Horvatinčić ni nakon godinu dana neće u zatvor, sad je kriva koronakriza i stanje u njemačkom zdravstvu Slika nije dostupna Cijeli dan hodao s čavlom u glavi!

Devet mjeseci kasnije Chris je ponovno prohodao, a prije toga je ponovno naučio i jesti i govoriti. Početkom ove godine liječnici su mu dali i 'zeleno svijetlo' da se vrati na stazu. No, majka mu nije dozvolila da se vrati auto utrkama, već smije vozili samo go-kart utrke što je mnogo sigurnije i kontroliranije.

'Nismo znali hoće li, ako uopće i preživi, moći hodati ili govoriti. Tako da je naprosto nevjerojatno da ponovno ide i na utrke. Vratio nam se i ponovno radi ono što voli. S obzirom da je bio praktički 'obezglavljen', to je pravo čudo', kazala je za 'Sun' Chrisova 43-godišnja majka.

'On je jedina osoba na svijetu koja je preživjela takve ozljede i vratila se normalnom životu. Još nekoliko ih je također preživjelo, no ostali su trajno paralizirani. Njegov oporavak je zaista nevjerojatan', kazao je kirurg Evan Davies koji je 2006. operirao Chrisa.