Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vjerojatno nikada nećemo riješiti sve prirodne misterije, a jedan od njih nalazi se u Minnesoti.


Daleko smo od toga da riješimo sve prirodne misterije, a jedan od njih nalazi se i u Minnesoti. Devil's Kettle, ili na hrvatskom Đavolji čajnik, naziv je za neobičan slap i formaciju stijena u kojoj nestaje pola rijeke Brule.

Vezani članci Ogromna količina kiše poplavila dijelove Rijeke Snažno nevrijeme u Rijeci: Bujice blata i vode poplavile dijelove grada, šahtovi opet letjeli u zrak, automobili ostajali na cesti Provjereno: Ljubica Lazić sama sa svojim životinjama - 3 Nakon fakulteta i rata završila u derutnoj štali: "Ovo je nepojmljivo, za nekoga da bude sam i radi ovo što ja radim u vremenu u kojem živimo…"

Naime, jedan dio rijeke pada niz stijene i stvara vodopad, dok drugi dio vode odlazi u duboku jamu i nestaje. Nitko ne zna gdje taj dio otječe.

Konsenzus je da mora postojati izlazna točka negdje ispod jezera Superior, ali godinama su istraživači u rupu izlijevali boju i ubacivali razne predmete poput ping pong loptica, a nikada niti jedan od ubačenih predmeta nije pronađen.

ČUDO PRIRODE Bilo je to sasvim obično mjesto, a onda se pijesak počeo povlačiti

Stvar postaje još čudnija kada je počnu objašnjavati geolozi. Razmislite za početak o uobičajenoj količini vode koja se svakog dana izlije u ovaj otvor. Duboke špilje su rijetke i formiraju se u mekim stijenama poput vapnenca, a geolozi kažu da je sjever Minnesote izgrađen od tvrđeg materijala.

U čvršćim stijenama tekstonske akcije ponekad mogu zdrobiti podzemne slojeve stijena, stvarajući propusnije okruženje za vodu. Nažalost, ne postoje geološki dokazi za takvo nešto, a čak i da postoje malo je vjerojatno da bi jama mogla zauvijek uvlačiti rijeku. Oluje i erozija u rupu ponekad šalju odrone veličine drveća i u nekom trenutku ona bi se začepila, a to se nije dogodilo.

Postoje još neke teorije, ali nijedna od njih nije potvrđena i u konačnici nitko ne zna gdje voda odlazi. Razlog nikako nije nedovoljan trud jer znanstvenici i planinari i dalje će bacati predmete u rupu i čekati da se negdje pojave. Ako za vrijeme putovanja primjerice Euroazijom naiđete na gejzir okružen ping pong lopticama nazovite geologe u Minnesoti jer to bi moglo značiti da ste riješili misterij Đavoljeg čajnika.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook