Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predstavnici IAEA-e, prvenstveno zemalja bliskih Teheranu, stigli su u Iran u posjet dvaju nuklearnih postrojenja, dok je EU odbio poziv kao i Rusija i Kina.


Predstavnici 'trojke nesvrstanih zemalja, skupine 77, Arapske lige, Sirije, Venezuele i Omana, sudjeluju u tom posjetu', izjavio je veleposlanik Irana pri IAEA Ali Asgar Soltanieh, javlja novinska agencija Fars.

Vezani članci Damask Više zračnih udara SAD-a u Siriji: "Ovo je osveta!" Rusija i Iran Iran nudi suradnju Putinu, spominju i nuklearnu energiju: "Svakako izaziva velik interes i motivaciju..."

Rusija i Kina, važni saveznici Irana, odbili su poziv.

'Pokazat ćemo dva nova nuklearna uspjeha u području medicine prigodom posjeta Araku', izjavio je Ali Akbar Salehi, privremeni šef iranske diplomacije, ujedno šef Iranske organizacije za atomsku energiju.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je u četvrtak da poziv Teherana 'zaslužuje' da mu se obrati 'pozornost', ali da ne može zamijeniti inspekcije IAEA.

U Pekingu glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Hong Lei ističe da je 'predstavnik Kine u Beču još ondje pa će teško moći doći' u posjet koji organizira Iran što je protumačeno kao ljubazno odbijanje.

>> Iran: Pregovori o nuklearnom programu su 'zadnja prilika Zapada'

EU je brzo odbio poziv upućen Mađarskoj kao predsjedavajućoj zemlji EU-a, ocijenivši da je na 'IAEA da posjeti' iranska nuklearna postrojenja. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju