Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Visoki dužnosnik američkog State Departmenta Alberto Fernandez, zadužen za javnu diplomaciju na Bliskom istoku, ispričao se zbog izjave dane katarskoj TV postaji Al Jazeera kako je SAD pokazao "aroganciju i glupost" u Iraku.Fernandez, direktor za javnu diplomaciju Ureda za bliskoistočne poslove State Departmenta, spornu je izjavu dao u intervjuu emitiranom u subotu na TV Al-Jazeera, koja ima visoku gledanost u arapskim zemljama.

Vezani članci Ne ljubite svoje kokoši, upozoravaju američke zdravstvene vlastiv Nekima se zaista sve mora nacrtati, zdravstvene vlasti poslale apel: ''Ne ljubite kokoši!'' Cijepljenje, ilustracija Mlada žena slovenskog diplomata umrla nakon cijepljenja u Bruxellesu: Žalila se na glavobolju, otečenu nogu, a zatim je dobila i moždani udar

Govoreći na arapskom, Fernandez je raspravljao o temama kao što su spremnost SAD-a da pregovara s pobunjeničkim skupinama u Iraku rado poticanja pomirbe u toj zemlji.

- Trudili smo se napraviti najbolje.... ali mislim da ima mjesta
kritici jer je nedvojbeno da je u Iraku bilo američke arogancije i gluposti, rekao je tada američki diplomat.

Kada su se pojavile prve vijesti o njegovoj izjavi State Department je objavio da je Fernandez pogrešno citiran, no u nedjelju je na
web-stranici objavio njegova ispriku.

- Kad sam pročitao transkript svojeg nastupa na Al Jazeeri, shvatio sam da sam ozbiljno pogriješio koristeći frazu 'bilo je američke arogancije i gluposti' u Iraku. To ne predstavlja ni moja stajališta, ni stajališta State Departmenta. Ispričavam se, navodi se u kratkom priopćenju.

S jačanjem nasilja u Iraku posljednjih tjedana i rekordno visokim američkim gubicima u listopadu, sve je više kritika u američkoj javnosti i političkom životu na račun politike Bushove administracije i sve više zahtjeva da se napravi zaokret u Iraku, uključujući i one koji dolaze od utjecajnih republikanskih kongresnika i senatora.