Član predsjedništva BiH Željko Komšić (Foto: Armin Durgut/PIXSELL)
Član predsjedništva BiH Željko Komšić (Foto: Armin Durgut/PIXSELL) Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Milorad Dodik na sjednici Predsjedništva BiH bio je protiv izglasavanja neovisnosti Kosova. Članovi Predsjedništva raspravljali su i o premještanju ambasade iz Tel Aviva u Jeruzalem.


Nakon današnjih sjednica Predsjedništva BiH Željko Komšić obratio se novinarima i kazao da su on i predsjedavajući Šefik Džaferović glasali da BiH prizna Kosovo, a da je Milorad Dodik bio protiv, piše Klix.ba

Vezani članci Migranti, ilustracija U BiH podignuta optužnica protiv novinara koji je pozivao na linč migranata: "Te horde treba mlatiti svim sredstvima, treba ih tjerati poput bijesnih kerova" Policija u BiH, ilustracija Strava u BiH: Učenik poginuo na satu tjelesnog, ubila ga prečka gola na koju se pokušao vješati

"Za očekivati je da će Dodik tražiti sjednicu NSRS-a i iznositi one teme gdje se povezuje Kosovo i RS. To je rizična priča koja može eskalirati u priču o secesiji i pretpostavljam da svi znate kuda bi to vodilo", rekao je Komšić.

"Kosovo je realnost, Kosovo je nezavisna država i svi mi to znamo. Bježati od toga šta će Dodik reći malo je politika noja koji gura glavu u pijesak pred opasnosti", rekao je Komšić. 

Odluka o priznanju Kosova nije konačna, dogovoreno je da se ide u drugi krug glasanja na sljedećoj sjednici.

Glasalo se i o prijedlogu Milorada Dodika da se ambasada u Izraelu, po uzoru na srpsku, iz Tel Aviva prebaci u Jeruzalem, no Komšić i Džaferović bili su protiv toga.

Glasali su i protiv odluke o "Malom Schengenu", inicijativi Srbije, Sj. Makedonije i Albanije. Odlučeno je da Vijeće ministara analizira i izvijesti Predsjedništvo što bi pridruživanje toj inicijativi značilo za BiH.