Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Građanima je dosta nasilne borbe protiv narko-kartela, koja je u pet godina odnijela 35.000 života. Manji prosvjedi podrške održani su i u New Yorku, Buenos Airesu i Parizu.


'Ne želimo krv. Ne želimo rat'. Ove i slične parole odjekivale su u više od 20 meksičkih gradova. Tisuće ljudi izašle su na ulice. Protive se politici predsjednika Calderona, točnije načinu na koji se već godinama obračunava s narko-kartelima.

Vezani članci Gordan Akrap Stručnjak za sigurnost: "Postoji opasnost od terorizma, prestankom pandemijskih mjera mogla bi se povećati" Problemi s ilegalnim oružjem - 3 Koliko zapravo oružja ima u hrvatskim kućama? Automatska puška može se kupiti već za - tisuću kuna: "Lako ga je nabaviti, a i cijene su relativno niske"

'Država nema odgovor. Jedina odgovornost države je brinuti za sigurnost građana, a to ne čini. Uz sve ostale probleme koje imamo', kazala je glumica Blanca Guerra

Kad je 2006. došao na vlast predsjednik Felipe Calderon u borbu protiv narko-kartela poslao je vojsku. Rješavanje nasilja nasiljem rezultiralo je brojkom od 35.000 poginulih u posljednjih pet godina.

'Želim živjeti u zemlji koja nudi radna mjesta, a ne smrt i metke. Želim život u slobodnoj zemlji, a ne u rovovima', kazao je jedan od prosvjednika. 'Prosvjedujemo zbog svih problema koji muče Meksiko, zbog prevrata koji neprestano traje i koji konačno mora završiti', kazao je drugi. 

Meksičke vlasti tvrde da akcija ostvaruje cilj. Hvale se uhićenjima brojnih narko bossova. Većina krvoprolića, kažu, posljedica je obračuna između bandi. No, novinar Javier Sicilia ne misli tako. Njegov 24-godišnji sin prošli je mjesec pronađen mrtav u automobilu. Ubijen je zajedno sa šest prijatelja. Upravo je tragedija meksičkog novinara pokrenula prosvjednike. U jeku građanskog 'ne' aktualnoj politici, s meksičko-američke granice stiže vijest o još jednoj masovnoj grobnici. Pronađeno je 59 tijela. Sumnja se da je riječ o putnicima autobusa otetog prije dva tjedna.