Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Devetero Kanađana pritvoreno je i optuženo u okviru velike međunarodne operacije protiv pedofilije koja je pokrenuta u Australiji nakon otkrića videosnimke na kojoj otac siluje svoje dvije kćeri, priopćila je policija.


Informacije prikupljene u okviru operacije Koala, u kojoj sudjeluje tridesetak zemalja, pomogle su da se u Kanadi otkrije gotovo stotinu osumnjičenika koji su se dopisivali s talijanskim raspačivačem pedofilskih snimaka koji je uhićen lani.

Vezani članci Koronavirus u svijetu - 5 Kanada bi mogla imati 60.000 novozaraženih dnevno do kraja godine: "Normalnog Božića neće biti" Slika nije dostupna Slatina: Uhićeni pedofili koji su iskorištavali djevojčice s poteškoćama u mentalnom razvoju

"Dosad smo uhitili devet osoba", rekla je na tiskovnoj konferenciji Earla-Kim McColl iz Kanadske kraljevske žandarmerije (GRC), dodajući da još nije utvrđen identitet svih osoba u Kanadi koje su bile u vezi s talijanskim dobavljačem.

"Imamo dokaze da osobe koje su posjedovale taj materijal nisu
slučajno došle do njega. One su ga tražile, pregledale su uzorke, platile unaprijed i dobile lozinku da ga mogu presnimiti", rekla je.

Operacija Koala pokrenuta je pošto je u srpnju 2006. u Australiji
otkrivena videosnimka na kojoj muškarac, za kojeg je kasnije utvrđeno da je otac, siluje dvije sestre od 9 i 11 godina, podsjetio je Henno Hagemeijer iz Europola koji je sudjelovao na konferenciji.

Kako su osobe na snimci govorile flamanski, istraga je omogućila da se djevojčice pronađu u Belgiji, u okolici Brugesa i da se uhiti njihov otac. Usto je pomogla istražiteljima da uhvate snimatelja, Talijana koji je putem interneta nudio snimke diljem svijeta.

Uz dvije belgijske djevojčice, utvrđen je identitet 21 ukrajinske
žrtve u dobi od 9 do 16 godina.