Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tužiteljstvo će tražiti pritvor

'Jašarević nije svjestan svojih postupaka, treba psihijatrijsko vještačenje'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mevlid Jašarević ispitan je poslijepodne u bolnici. Njegov odvjetnik tražit će psihijatrijsko vještačenje.

Državni tužitelj završio je saslušanje Mevlida Jašarevića. Jašarević je tijekom ispitivanja iznio svoju obranu, a tužitelj koji vodi istragu će u ponedjeljak, prema Sudu BiH, uputiti prijedlog za određivanje pritvora u trajanju od 30 dana', priopćilo je Tužiteljstvo BiH, a prenosi sarajevo-x.com.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Uhićen 2014. Iz bosanskog Alcatraza uskoro izlazi jedan od vođa radikalnih islamista, njegov odvjetnik za Dnevnik Nove TV tvrdi: "Bavio se poljoprivredom" Premijer Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) Optužbe BiH ministra Premijer o optužbama da hrvatske službe regrutiraju radikalne islamiste: "To je kompletna besmislica. Riječ je o vrlo kreativnoj manipulaciji"

Njegov odvjetnik Senad Dupovac izjavio je nakon saslušanja da je njegovom branjeniku potrebna psihijatrijska pomoć, odnosno da je 'nesređen i da nije svjestan svojih postupaka. Ovdje će biti neophodna medicinska vještačenja', ocijenio je Dupovac.

Prema neslužbenim informacijama, prije ispitivanja Jašarević je 20-ak minuta pričao sa svojim odvjetnikom, koji je nakon toga izjavio da se Jašarević zanimao za svoju suprugu, ali i za ozlijeđenog policajca. 'Brine se zbog svoje majke i prijatelja da će imati neprijatnosti zbog njega. Mislim da on još uvijek ne razumije ova događanja', rekao je odvjetnik.

Mevlid Jašarević, koji je u petak pucao na američko veleposlanstvo u Sarajevu, ostavio je oporuku u kojoj obrazlaže razloge i cilj terorističkog napada, doznaje 'Dnevni avaz'.

Detalji njegovog manifesta, kada budu otkriveni, vjerojatno će šokirati javnost, a ono što se trenutačno zna jest da je Abdurahman, kako je sebe zvao, pucnjavom u centru prijestonice, prema svojem naumu, 'htio pomoći muslimanima', piše Dnevni avaz.

Ovome u prilog ide i podatak da je terorist, nakon što je kalašnjikovom divljao 40 minuta i ispalio 105 metaka, specijalcima koji su mu se približili rekao 'Nisam došao ubijati muslimane. Sklonite policajce.' Kasnije se pokušao opravdati da je 'na jednog morao pucati'. Dan nakon terorističkog napada na BiH sve sigurnosne strukture bile su na nogama.

Pretresi su provedeni u skoro svim dijelovima BiH, a operativne provjere sumnjivih osoba koje su mogle imati veze s Jašarevićem toliko su široke da će konkretniji podaci biti poznati tek za dva-tri dana, kad se rezultati sumiraju. Dvije osobe koje se dovode u vezu s napadom na Američku ambasadu u Sarajevu uhićene su jučer u Gornjoj Maoči.

Jašarević je sljedbenik radikalne tekfir ideologije u islamu koja zagovara isključivost prema nemuslimanima i nepriznavanje sekularnih zakona a za njeno je promicanje vjerojatno regrutiran dok je boravio u Austriji, prenose u nedjelju mediji u Bosni i Hercegovini.

Napadačev djed Šain Jašarević iz Novog Pazara kojega je u subotu privodila i ispitivala srbijanska policija potvrdio je za sarajevski list Dnevni avaz kako su se Mevlidovi roditelji davno razveli, a majka ga je još kao bebu odvela u Austriju gdje se nekoliko puta udavala, a posljednji put 'za nekog Arapina'. Djed tvrdi kako se njegov unuk nakon nekog vremena pojavio iz Austrije s bradom i s čudnim idejama o tome kako treba prakticirati islam.

Potom je otišao u Gornju Maoču kod Brčkog gdje djeluje zajednica radikalnih islamista vehabija, a tamo je odveo i suprugu i sina koji bi se sada trebali vratiti u Novi Pazar. Policija u BiH raspolaže podacima da je Jašarević boravio u Gornjoj Maoči i u danima uoči napada pa je stoga u subotu obavila pretragu tog sela. Jašarević je navodno uoči napada ostavio i oporuku čija sadržina nije objavljena no Avaz tvrdi kako u njoj, među ostalim, stoji da je on napadom na veleposlanstvo SAD 'želio pomoći muslimanima'.

Predsjednik Vijeća za fetve Islamske zajednice u BiH Enes Ljevaković kazao je kako zagovornici tekfir ideologije kakav je Jašarević na najgrublji način zlorabe islam za svrhe potpuno protivne njegovu duhu. 'Najoštrije osuđujemo ideologiju koja zagovara tekfir odnosno anatemiziranje, nesuradnju među ljudima i odustvo suživota', izjavio je Ljevaković govoreću i u ime IZ u BiH dodajući kako su takvi radikali zapravo neka vrsta islamskih anarhista.

Sljedbenik tekfir ideologije je i Muamer Topalović koji je na Božić 2002. kod Konjica ubio sve članove obitelji Anđelić zbog čega je osuđen na 35 godina zatvora. Istog ideološkog opredjeljenja su i članovi skupine koja je u lipnju 2010. podmetnula bombu pred policijsku postaju u Bugojnu ubivši tada jednog policajca. Mediji nagađaju kako je pravo središte za regrutiranje vehabija upravo u Beču dok u BiH djeluje nekoliko njihovih zajednica koje rade na destabiliziranju države.

Sarajevski list Oslobođenje u komentaru objavljenom u nedjelju upozorava kako su sigurnosne službe nedvojbeno zakazale u slučaju Mevlida Jašarevića koji je odavno registriran kao opasna osoba. List ističe kako ni bombaški napad na policijsku postaju u Bugojnu očevidno nije bio dovoljno snažno upozorenje kakvu opasnost predstavljaju 'usamljeni napadači'. Kritika je upućena i na račun Islamske zajednice u BiH uz tvrdnju kako se ona više bavi politikom i nacionalnim pitanjem umjesto da tumači islam i djeluje protiv ekstremista autoritetom znanja.

Traje Jašarevićevo ispitivanje u bolnici.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene