Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Ruski marš"

"Putin je lopov!" - Deseci protivnika ruskog predsjednika završili iza rešetaka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruska policija uhitila je u subotu u Moskvi desetke ljudi na tradicionalnom godišnjem skupu ultranacionalista, većinom protivnika predsjednika Vladimira Putina.

Taj "Ruski marš", koji svakog 4. studenoga okuplja ultranacionalističke i krajnje desne skupine, dobio je dozvolu vlasti, ali je policija u subotu zabranila organizatorima da koriste transparente zbog slogana koji su ocijenjeni neprimjerenim.

Pročitajte i ovo Kusturica na sastanku s Putinom usporedio hrvatske ustaše i ukrajinske banderovce U mnogo čemu su se složili Kusturica na sastanku s Putinom usporedio hrvatske ustaše i ukrajinske banderovce Vladimir Putin Proljetno novačenje Objavio Kremlj: Putin pozvao u vojsku čak 150.000 ljudi

Organizatori su odgovorili otkazivanjem skupa pa su privedeni sudionici koji još nisu prošli detektore metala koje je postavila policija.

Ove godine skup je okupio oko 300 ljudi, procjenjuje AFP. Policija je procijenila da ih je bilo 200.

Privedeno je najmanje 30 ljudi, rekao je policijski izvor za TASS.

Portal OVD-Info objavio je da je uhićena 41 osoba, među kojima i jedan od organizatora, Konstantin Filine.

Drugi nacionalistički vođa, Ivan Belecki, objavio je na Facebooku da mu je policija pretražila stan u subotu ujutro prije prosvjeda.

Organiziran svake godine u povodu praznika Nacionalnog jedinstva, kojim se obilježava protjerivanje poljskih okupacijskih snaga iz Kremlja 1612., "Ruski marš" okuplja iz godine u godinu sve manje sudionika i često prolazi u sjeni drugih događaja koje tog dana organiziraju skupine bliske vlasti.

Ove godine prosvjednici su izvikivali protuvladine slogane poput "Putin je lopov" i "Sloboda za političke zatvorenike".

"Protivimo se tiraniji Putinova okupacijskog režima, koji ne priznajemo", rekao je jedan od sudionika, Artiom.

Ruske krajnje desne skupine, koje obično spaja protivljenje imigrantima iz bivših sovjetskih republika, zadnjih su se godina podijelile na one koje podržavaju proruske separatiste na istoku Ukrajine i one koji podržavaju ukrajinske nacionaliste koji se protiv njih bore.

Ruske vlasti pojačale su od Putinova reizbora 2012. pritisak na nacionalističke krugove i mnogi militanti nalaze se danas u zatvoru ili u egzilu u inozemstvu. (Hina)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene