Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nekoliko desetaka tisuća Egipćana okupilo se na središnjem trgu u Kairu, zahtijevajući od vojske da preda vlast civilima te da zabrani pripadnicima bivšeg režima sudjelovanje na predstojećim predsjedničkim izborima.


Na najvećim demonstracijama održanim u posljednjih nekoliko mjeseci u Egiptu, masovno su sudjelovali liberali i islamisti, želeći na taj način izraziti nezadovoljstvo zbog političkog kaosa koji je nastao prije prvih predsjedničkih izbora nakon svrgavanja s vlasti Hosnija Mubaraka prije više od godinu dana.

Kaotično stanje u zemlji osnova je za sumnju da generali koji vladaju od svrgavanja Mubaraka s vlasti manipuliraju kako bi očuvali vlastitu moć, osigurali pobjedu njima bliskih kandidata i spriječili reforme.

Vezani članci Prosvjedi u Melbourneu zbog strogih epidemioloških mjera Imaju 163 nova slučaja, u karanteni čak 13 milijuna građana: Tisuće ljudi u Australiji prosvjeduje zbog novih mjera, više od 50 uhićenih Slika nije dostupna Jačaju prosvjedi islamista u Kairu, SAD traži puštanje Mursija

>> Mubarakovi suradnici nude državni novac u zamjenu za slobodu

Okupljeni na trgu Tahrir bili su podijeljeni u grupe s različitim zahtjevima i ciljevima. Zbog toga prosvjednici nisu uspjeli sastaviti jedinstvenu listu zahtjeva. Liberali i omladinske grupe pozivaju na dogovor o potpori revolucionarnom kandidatu na izborima - protivniku vojne vlasti, no moćna Muslimanska braća i drugi islamisti odbili su to potpisati.

Muslimanska braća se, umjesto kompromisa na izborima, zauzimaju za novu ‘drugu revoluciju’, za još jednu opću pobunu u Egiptu. Predsjednički izbori održat će se 23. i 24. svibnja, a novi predsjednik bit će proglašen 21. lipnja. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.