Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Egipćani ponovo prosvjeduju

Deseci tisuća na Tahriru traže da se vlast preda civilima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nekoliko desetaka tisuća Egipćana okupilo se na središnjem trgu u Kairu, zahtijevajući od vojske da preda vlast civilima te da zabrani pripadnicima bivšeg režima sudjelovanje na predstojećim predsjedničkim izborima.

Na najvećim demonstracijama održanim u posljednjih nekoliko mjeseci u Egiptu, masovno su sudjelovali liberali i islamisti, želeći na taj način izraziti nezadovoljstvo zbog političkog kaosa koji je nastao prije prvih predsjedničkih izbora nakon svrgavanja s vlasti Hosnija Mubaraka prije više od godinu dana.

Kaotično stanje u zemlji osnova je za sumnju da generali koji vladaju od svrgavanja Mubaraka s vlasti manipuliraju kako bi očuvali vlastitu moć, osigurali pobjedu njima bliskih kandidata i spriječili reforme.

Pročitajte i ovo Prosvjed radnika Autotroleja Traže bolje uvjete Radnici javnog gradskog prijevoznika u Rijeci prosvjeduju: "Izrabljuje ih se i plaća ispod minimalca" Slika nije dostupna Prosvjedovali protiv svrgavanja Jačaju prosvjedi islamista u Kairu, SAD traži puštanje Mursija

>> Mubarakovi suradnici nude državni novac u zamjenu za slobodu

Okupljeni na trgu Tahrir bili su podijeljeni u grupe s različitim zahtjevima i ciljevima. Zbog toga prosvjednici nisu uspjeli sastaviti jedinstvenu listu zahtjeva. Liberali i omladinske grupe pozivaju na dogovor o potpori revolucionarnom kandidatu na izborima - protivniku vojne vlasti, no moćna Muslimanska braća i drugi islamisti odbili su to potpisati.

Muslimanska braća se, umjesto kompromisa na izborima, zauzimaju za novu ‘drugu revoluciju’, za još jednu opću pobunu u Egiptu. Predsjednički izbori održat će se 23. i 24. svibnja, a novi predsjednik bit će proglašen 21. lipnja. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene