Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Republika odmah"

Deseci tisuća Katalonaca na ulicama Barcelone tražili formiranje separatističke vlade

Prosvjed separatista u Barceloni (Foto: AFP)
Prosvjed separatista u Barceloni (Foto: AFP) Foto: Afp
Deseci tisuća Katalonaca prosvjedovali su u nedjelju u Barceloni na poziv separatističke udruge tražeći formiranje vlade odlučne da poradi na odcjepljenju.

Prema lokalnoj policiji, 45.000 osoba sudjelovalo je u prosvjedu "Republika odmah" u organizaciji Katalonske nacionalne skupštine, moćne separatističke udruge.

Pročitajte i ovo Katarina Alvir (Foto: Dnevnik.hr) Okupljanje protiv policijske brutalnosti Katarina Alvir izvještava s prosvjeda u Barceloni: "Sve je mirno, okupilo se znatno manje ljudi i čuju se uzvici 'dosta okupacije' i 'stop okupaciji'" Gradske službe čiste Barcelonu nakon nereda (Foto : Dnevnik.hr) Policija preuzela kontrolu Reporterka Katarina Alvir iz Barcelone: "Za danas nisu najavljeni novi prosvjedi, ali to ne znači da ih neće biti"

Iako su na regionalnim izborima 21. prosinca osvojile apsolutnu većinu mjesta u katalonskom parlamentu, separatističke stranke nisu postigle dogovor o sastavljanju regionalne vlade.

"Više od dva milijuna građana Katalonije želi katalonsku republiku odmah", izjavio je novinarima potpredsjednik Katalonske nacionalne skupštine Agusti Alcoberro.

Prošlog su tjedna dvije glavne separatističke stranke postigle sporazum oko odcjepljenja, predviđajući staviti na referendum budući katalonski ustav. (Hina)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene