Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Više desetaka slučajeva gušenja zabilježeno je u utorak u pobunjeničkoj četvrti Alepa pošto su zračne snage režima bacile na to područje bačve s eksplozivom, izvijestio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).


"Helikopteri režima su bacili na Sukari bačve s eksplozivom, nakon čega je zabilježeno više od 70 slučajeva gušenja", rekao je za AFP Rami Abdel Rahman, direktor SOHR-a koji nije mogao reći koji je plin prouzročio gušenje.

No aktivisti Aleppo Media Centera, organizacije protiv režima, optužili su na Twitteru vladine snage da su napale Sukari klorom, izvijestivši o "desecima slučajeva" gušenja.

Stanovnik četvrti koji se gušio, rekao je da je bačva pala na četvrt ne prouzročivši razaranja, nego se iz nje širio snažan vonj koji je prouzročio gušenje.

UN-ovi istražitelji su krajem kolovoza zaključili da su sirijski vojni helikopteri bacili klor na najmanje dva naselja u pokrajini Idlibu, na sjeverozapadu Sirije, na Talmenes 21. travnja 2014. i na Sarmin 16. ožujka 2015.

Usto su optužili skupinu Islamsku državu (IS) da se 21. kolovoza 2015. u Marei, u pokrajini Alepu, koristila iperitom.

Rusija, saveznica sirijskog režima, sumnjičava je prema zaključcima UN-ova istražnog izvješća.

Alep je od srpnja 2012. podijeljen na pobunjeničke četvrti na istoku i režimske na zapadu. Vlada Bašara al Asada svakodnevno baca bačve s eksplozivom razorne moći u kojima su dosad stradale tisuće pobunjenika. (Hina)