Najmanje 235 ljudi je ubijeno, a više od 100 ih je ranjeno u eksploziji i pucnjavi u petak u džamiji na egipatskom poluotoku Sinaju, javljaju agenicje pozivajući se na egipatske državne medije. Za sada nitko nije preuzeo odgovornost za ovaj krvavi napad.

Galerija


Egipatska državna agencija MENA, pozivajući se na službene izvore, javlja da je čak 120 osoba ranjeno u napadu.

Preporuka hrvatskog ministarstva vanjskih je - ne putovati u Egipat.

Eksplozija se dogodila za vrijeme podnevnih molitvi prije no što su naoružani napadači otvorili vatru na vjernike koji su napuštali džamiju Al Rawdah u Bir al-Abedu, stoji u izvješću u kojemu se navode sigurnosni izvori i svjedoci.

Vezani članci Eksplozija u zagrebačkom naselju Travno, oštećen kafić Otkriveno tko stoji iza eksplozije u Travnom: Bombu donio u torbi, oštećena tri stana U Splitu u eksploziji oštećen automobil - 2 Splićanin pod čiji je automobil postavljena bomba u šoku: ''Ne znam zašto, ni s kim nemam problema''

Napadači koji su otvorili vatru na vjernike bili su u četiri terenska vozila i navodno su bila četvorica, javlja BBC. 

Neki mediji pozivaju se na izjave nekih svjedoka da su napadači prije postavili eksploziv koji su aktivirali a potom pucali na vjernike koji su bježali.

"Pucali su i na hitnu pomoć koja je prevozila ranjene", izjavio je jedan svjedok. Na terenu je oko 50 vozila hitne. 

Egipatska vlada proglasila je trodnevnu žalost.

Prema nekim izvorima, meta napada bili su pristaše sigurnosnih snaga koji su bili na molitvi u džamiji.

U Egiptu se dogodio niz smrtonosnih napada, uglavnom na sigurnosne snage, nakon što je vojska svrgnula islamističkog predsjednika Mohameda Morsija 2013. godine.

Većina napada izvedena je na Sinaju a odgovornost je preuzela ekstremistička milicija Islamske države.

Al Sisi obećao da će se boriti protiv terorizma

Egipatski predsjednik Abdel Fattah Al Sisi obećao je da će se suočiti s terorizmom u regiji.

''Ono što se događa u Sinaju je prava refleksija napora koje radimo u suočavanju s terorizmom, s kojim se borimo, a borimo se sami. Egipat se suočava s terorizmom u ime regije i u ime cijelog svijeta. I zbog toga, sve ovo što se događa je pokušaj da nas zaustavi u naporima da se borimo s terorizmom, i u pokušaju da nas se natjera da izgubimo volju i zaustavimo strašne kriminalne planove kojima je cilj da unište ono što je preostalo od naše regije'', rekao je Al Sisi.

Egipatska vojska već je izvršila nekoliko napada na području oko Sinaja.