Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Demonstracije zbog uhićenja Batasune

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tisuće ljudi protestirali su u subotu navečer u Bilbaou, San Sebastianu i drugim gradovima španjolskih regija Baskije i susjedne Navarre zbog uhićenja čelnika zabranjene separatističke stranke Batasune.

U glavnom gradu Navarre Pamploni nekoliko je osoba ozlijeđeno tijekom sukoba koji su izbili između prosvjednika i policije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Manje brojni i euforični Prosvjedi u Španjolskoj posustaju Slika nije dostupna Madrid: Uhićena 23 člana Batasune; tvrde da se radi o osveti

Prosvjednici su zahtijevali neovisnost Baskije i Navarre, regija na sjeveru Španjolske, te skandirali parole protiv vlade u Španjolskoj, javio je državni radio. Pristaše Batasune nosili su transparente s natpisima poput "Borba je jedini put" ili "Otvorite vrata neovisnosti".

Glasnogovornik baskijske separatističke stranke Batasuna, Pernando Barrena, izjavio je u subotu u San Sebastianu da je uhićenje 23 čelnika njegove stranke, po nalogu vlade u Madridu, "objava rata baskijskoj neovisnosti".

"Španjolska vlada time je, kako to propisuju pravila, objavila rat baskijskoj neovisnosti", poručio je Barrena na konferenciji za novinare.

Ukupno 23 čelnika Batasune, uhićena prošlog četvrtka, nalaze se u Madridu i u nedjelju će biti saslušani po nalogu španjolskog "supersuca" Baltazara Garzona, koji se istaknuo procesima protiv terorista.

Batasuna, kojoj je rad zabranjen od 2003. godine, političko je krilo ETA-e, baskijske separatističke organizacije koja je u više od četiri desetljeća oružane borbe za neovisnu državu na tlu francuske i španjolske Baskije, ubila više od 800 osoba.

Dnevnik El Pais u subotu je napisao da je vlada u Madridu počela akciju protiv Batasune kako bi spriječila stranku da se reorganizira i onemogućila njezin rad.

Sve se događa nakon što je premijer (socijalist) Jose Luis Zapatero odlučio prekinuti započeti mirovni proces s ETA-om jer je ona prekršila primirje bombaškim napadom u Madridu s dvije žrtve. 

Španjolski sudac ispitao 23 pripadnika Batasune

Španjolski sud je u nedjelju započeo ispitivanje 23 viših članova Batasune, zabranjenog političkog krila oružane separatističke skupine ETA, uhićenih u racijama u
Baskiji, na sjeveru Španjolske. 

Oni su uhićeni u Seguri na tajnom sastanku u četvrtak objavile su vlasti. Sudac Baltazar Garzon koji je zapovijedio raciju nakon ispitivanja će odrediti hoće li protiv njih podići optužnice, rekao je jedan dužnosnik suda.

Španjolski radio je izvijestio da se očekuje kako privedeni neće odgovoriti ni na jedno pitanje suca Garzona.

U subotu su u Baskiji protiv uhićenja prosvjedovale tisuće ljudi. Viši član Batasune je rekao da je španjolska vlada uhićenjem većeg dijela čelništva Batasune zapravo objavila rat. "Ova policijska operacija razotkriva odluku španjolske vlade da objavi punu deklaraciju rata protiv baskijske neovisnosti", rekao je Pernando Barrena na novinskoj konferenciji u San Sebastianu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene