Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Haška tužiteljica Carla del Ponte potvrdila je u ponedjeljak u Luxembourgu da će se žaliti na presudu "vukovarskoj trojci", kazavši kako s njome nije sretna.


- Nismo sretni, nismo zadovljni zbog presude u slučaju Vukovar. Ja osobno i moj ured vrlo smo zabrinuti zbog te presude i žalit ćemo se na nju, izjavila je Del Ponte novinarima u Luxembourgu, gdje je došla na poziv ministara vanjskih poslova EU-a kako bih izvijestila o stupnju suradnje Srbije.

Vezani članci Slika nije dostupna Predstavljena 'Gospođa tužiteljica' Slika nije dostupna Hartmann kritizirala Del Ponte zbog navoda o trgovini ljudskim organima

Prvostupanjsko Vijeće Haškog suda osudilo je 27. rujna bivšeg
zapovjednika JNA Milu Mrkšića na 20 godina zatvora, majora Veselina Šljivančanina na pet godina zatvora, dok je kapetan Miroslav Radić oslobođen optužbi.

Sva trojica bivših pripadnika JNA bila su optužena za zločin protiv
čovječnosti počinjen masovnim pokoljem na Ovčari 20. studenoga 1991., nakon pada Vukovara.

Sudsko vijeće je u presudi ustvrdilo da na Ovčari nisu ubijeni
civili, nego da je riječ o ratnim zarobljenicima dovedenima iz
vukovarske bolnice. Prema sudskom vijeću, ubojstvo 194 osobe, koje su poimenice navedene u optužnici, izvršile su TO i srpske paravojne snage.

Stoga su optuženi oslobođeni optužbe da su izravno odgovorni za pokolj i za odvođenje oko 300 osoba iz vukovarske bolnice na Ovčaru, gdje ih je pobijeno najmanje 264.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju