Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Del Ponte: Mladić je u Srbiji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Haaški bjegunac Ratko Mladić je u Srbiji, dok je drugi od dva najtraženija optuženika za ratne zločine Radovan Karadžić u regiji, ali ne znam da li u Republici Srpskoj, Srbiji ili Crnoj Gori', rekla je Carla del Ponte u interviewu objavljenom u petak u jednom beogradskom magazinu.

Del Ponte, kojoj uskoro ističe mandat, je izrazila nadu da će oba haška bjegunca uskoro biti u Den Haagu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Mogao bi tumačiti grubijana' Woody Allen vidi Sarkozyja kao novog Bogarta! Slika nije dostupna Očekuje potvrdu presude Carla del Ponte zadovoljna kaznom generalima

Ona je izrazila zabrinutost što širom cijele regiona postoje
političari koji pokušavaju osporiti činjenice o događajima tijekom ratova, čijem ustanovljavanju doprinosi Haški sud.

"Da nije bilo timova Tužiteljstva, vjerovatno nikada ne bismo bili sigurni šta se dogodilo u Srebrenici i kako je izvršen genocid... utvrdili smo da su silovanja vršena kao instrument zastrašivanja i da je u pitanju zločin protiv čovječnosti, a ne 'propratna pojava' rata", istaknula je ona u REZ magazinu, mjesečniku nevladina udruga Inicijativa mladih za ljudska prava, kako prenosi beogradska agencija Beta.

Tužiteljstvo Haaškog tribunala je, kako je rekla, "tijekom godina, imalo mnogo problema u suradnji država sa Sudom".

Hrvatska je ometala pristup dokazima kada su istrage bile usmjerene na osobe hrvatske nacionalnosti, ali je najviše takvih problema bilo sa Srbijom i RS, rekla je ona.

"Ova je suradnja bila problematična ne samo kada smo vodili istrage protiv osoba srpske nacionalnosti, već i kada smo ispitivali zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti... većina ovih žrtava živi na teritoriji RS i same Srbije, a vlasti u obje ove oblasti učinile su veoma malo... da našim istražiteljima osiguraju pristup potencijalnim svjedocima", dodala je ona.

Del Ponte je rekla i da "kada pogledate šta se dogodilo u ratovima - najgora zvjerstva s aspekta broja žrtava i opsega uništavanja - genocid u Srebrenici, mučenja i ubojstva u koncentracionim logorima u Bosni i Hercegovini, sistematska silovanja u Foči, masovna ubojstva i progoni na Kosovu - sve te zločine počinili su Srbi".

Na kraju je poručila kako po njezinom mišljenju "što prije Srbi
shvate što je Miloševićev režim uradio u njihovo ime, tim prije će se odreći svih tih zvjerstava, suočiti se s prošlošću i tek tada će biti u stanju zaista krenuti naprijed".

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene