Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Voditelj izaslanstva Europske komisije u Srbiji Vincent Degert izjavio je u srijedu, predstavljajući godišnje izvješće o napretku Srbije u europskim integracijama, da je Srbija napredovala u tom procesu te da je potrebno početi s primjenom njezina privremenog sporazuma s EU.


Degert je istaknuo kako je srbijanska vlada 'pokazala svoju opredjeljenost da zemlju približi EU nižući dobre rezultate u primjeni odredaba privremenog sporazuma s EU i provodeći ključne reforme u brojnim područjima sukladno europskim standardima.' Zbog predanosti suradnji s Haaškim tribunalom koju je, po njegovim riječima, pokazala srbijanska vlada, Europska komisija smatra da treba početi s primjenom toga sporazuma. Privremeni sporazum s EU dio je Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a Srbija ga jednostrano primjenjuje od 31. siječnja.

Vezani članci Razvili talent (Foto: izismile.com) - 8 Talent je bezvrijedan u usporedbi s marljivim radom: Njihov napredak govori tisuću riječi Slika nije dostupna Opet Istra i opet rekord: Bilježe najnižu nezaposlenost još od 1989. godine!

Degert je istaknuo je kako je Beograd također pokazao predanost primjeni velikog broja reformskih zakona u približavanju EU te da je ostvaren niz dobrih rezultata i napredak u brojnim područjima, kao i da je potrebno neprestano raditi na provedbi usvojenih propisa. 'Europska komisija i EU žele pomoći Srbiji i pružiti joj potporu na putu prema članstvu u Uniji', rekao je Degert te dodao kako je EU pokazala svoju potporu namijenivši Srbiji novčanu pomoć od milijardu eura za razdoblje od 2007. do 2011. i dodatnih 200 milijuna eura mikrofinancijske pomoći.

U godišnjem izvješću se navodi i da EU podupire napore u približavanju srbijanskih građana Europskoj uniji tako što privodi kraju proces liberalizacije viznog režima. Prije javnog predstavljanja izvještaja, Degert je predao tekst izvješća predsjedniku srbijanske vlade Mirku Cvetkoviću, a vlada je priopćila da se ovogodišnje izvješće može ocijeniti kao 'najbolje do sada'. (Hina)