Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Demokrat Bill de Blasio odnio je u New Yorku najviše glasova na unutarstranačkim izborima za kandidata Demokratske stranke na izborima za gradonačenika New Yorka u studenom te je sada favorit za nasljednika Michaela Bloomberga.


De Blasiju je kampanja u kojoj je dominiralo kritiziranje rada sadašnjeg gradonačelnika Bloomberga donijela 40,2 posto demokratskih glasova, prema rezultatima koji se odnose na 97 posto glasačkih mjesta. Prag od 40 posto, ako se potvrdi, jamči mu nominaciju demokrata za njujorškog gradonačelnika. Ispod toga, organizirat će se drugi krug.

De Blasio, gradski pučki pravobranitelj i najviše lijevo orijentiran među kandidatima, trebao bi se 5. studenoga suočiti s republikancem Joeom Lhotom koji je osvojio u utorak 52,4 posto glasova na unutarstranačkim izborima republikanaca.

No, New York je većinom demokratski grad i 2009. Barack Obama osvojio je 81 posto glasova te se De Blasio, ako ne bude iznenađenja, čini u dobrom položaju da postane budući gradonačelnik, nakon 12 godina vlasti gradonačelnika milijardera i plutokrata Michaela Bloomberga.

Vezani članci Milan Bandić - 1 Bandić o napadu na policajca: "Najoštrije osuđujem ovaj bezočni čin nasilja" Slika nije dostupna Ljevičar Bill de Blasio novi je gradonačelnik New Yorka

>>VIDEO NAJŠOKANTNIJE snimke napada na Blizance

De Blasio (52) je dobio 40,2 posto glasova, nasuprot 26 posto koliko je pripalo nekadašnjem financijskom kontroloru grada Billu Thompsonu koji je u utorak navečer odbio priznati poraz, a 15,5 posto pripalo je predsjednici općinskog vijeća Christine Quinn koja je poražena nakon što je zauzimala vodeću poziciju mjesecima.

U srpnju je De Blasio još bio četvrti u ispitivanjima te je njegov spektakularan napredak zadnjih tjedana iznenadio brojne analitičare. (HINA)

 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook