Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Turski premijer upozorava

Davutoglu: Papina izjava o genocidu je pogrešna i ohrabrit će rasizam

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Turski premijer Ahmet Davutoglu rekao je da je izjava Pape da su Armenci žrtve "prvog genocida 20. stoljeća" pogrešna i da ohrabruje rasizam u Europi.

Papa Franjo u nedjelju je pokolj oko 1,5 milijuna Armenaca koji se dogodio između 1915. i 1917., kada je Osmansko carstvo bilo na zalasku, nazvao "prvim genocidom 20. stoljeća", a Turska je odmah pozvala svog veleposlanika iz Vatikana na konzultacije u Ankaru.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Papina izjava neumjesna' Turci o Papi: Pokazao 'križarski duh' nazvavši pokolj Armenaca iz 1915. genocidom Slika nije dostupna Naljutili se Novo 'upozorenje' iz Turske: 'Časni papa vjerojatno neće više počiniti takvu pogrešku'

Papa je u nedjelju zajedno s armenskim patrijarhom Nersesom Bedrosom XIX. Tarmounijem vodio misu po armenskom katoličkom obredu u spomen na 100. godišnjicu tog pokolja.

Papa pokolj Armenaca prije 100 godina nazvao 'prvim genocidom 20. stoljeća'

Turska niječe da taj pokolj predstavlja genocid i tvrdi da je broj poginulih "prenapuhan". Ankara ističe da su poginuli prije svega bili žrtve građanskog rata i nemira tijekom raspada Osmanskog carstva.

Papina izjava je bila "pogrešna i besmislena" te će "pridonijeti povećanju rasizma u Europi", rekao je Davutoglu u nedjelju kasno navečer također optuživši poglavara Rimokatoličke crkve da se usredotočio na patnje samo jedne strane. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene