Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predstavljanje knjige

Stier traži zakonsku zaštitu stranačkih disidenata, a na predstavljanju se i pojavio jedan

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U knjizi, koju je trebao predstaviti još ljetos, pa odgodio zbog izbora, Davor Ivo Stier, između ostalog, iznosi teze o tome kako bi se političke stranke trebale otvoriti i demokratizirati. Zalaže se za to da se disidente zakonom zaštiti od izbacivanja te da se političkim liderima ograniči moć.

Nova hrvatska paradigma u kuloarima već slovi za smjernice za transformaciju Hrvatske demokratske zajednice. Tomislav Karamarko nije se pojavio na predstavljanju knjige. Ali zanimljivo, stigao je predsjednik HRIDI Drago Prgomet.

Pročitajte i ovo Isaac Herzog, predsjednik Izraela Otkrio u intervjuu VIDEO Na tijelu mrtvog borca Hamasa pronađena knjiga Mein Kampf: "Proučavao je Hitlerovu ideologiju da mrzi i ubija Židove" Slika nije dostupna 'Nova paradigma' Zašto u Bruxellesu HDZ i SDP mogu surađivati, a u Hrvatskoj ne?

Gospodine Stier, danas je konačno izašla vaša knjiga 'Nova hrvatska paradigma'. Je li to svojevrsni manifest za transformacijom možda i vaše stranke, HDZ-a?

To nije stranački manifest, ali jest jesa politološki esej koji traži modernizaciju, demokratizaciju, svih političkih stranaka. Teza je da se moraju sve političke institucije u Hrvatskoj više otvoriti, da će se onda otvoriti i ekonomske institucije i bolje integrirati naše građane, treba nam inovativnost i potencijal naših građana da bismo mogli ići u jednu novu fazu razvoja.

Spominjete da je nužna demokratizacija, biranje, ne samo predsjedništva, nego i vodstva stranaka po sustavu jedan član - jedan glas, možda i takvo kreiranje izbornih lista. Mislite li da će vam to vaši zamjeriti možda?

Ne, mislim da je to otvoreno za raspravu, ja ne želim nametnuti jedno rješenje, ali spominjem jedno od mogućih rješenja. To već postoji u drugim demokracijama, ne samo u američkoj nego i u drugima i mislim da bi se to trebalo raspravljati i ovdje kod nas.

Mislite li da je moguća velika koalicija ili tripartitna vlada?

Ovaj esej je napisan tijekom ljeta, dakle ja sam želio da on izađe nakon izbora, za onaj period koji će doći nakon parlamentarnih izbora. Paradigma ne zahtjeva veliku koaliciju nego traži nešto drugo. Traži da se svi relevantni politički čimbenici usuglase oko nekih temeljnih vrijednosti koje ćemo slijediti bez obzira tko je na vlasti, a tko u oporbi.

Onda bi prema tome bila i lakša velika koalicija...

Imali smo euroatlantsku paradigmu gdje su se SDP i HDZ dogovorili da će napraviti sve potrebne reforme da uđemo u Europsku uniju. To ne znači da su bili u koaliciji, dapače, mi smo se i dalje natjecali, ali smo imali jedan zajednički okvir. Imali smo to, naravno, i sa državotvornom paradigmom na početku devedesetih. Danas nam treba isto tako jedna nova razvojna paradigma. A, kako će se ovi pregovori završiti to ćemo vidjeti. Ja kao član HDZ-a bih, naravno, volio da HDZ preuzme odgovornost za Hrvatsku u narednom periodu, ali to trebaju sada pregovarači dovesti do jedne točke gdje će se moći formirati parlamentarna većina.

U slučaju da HDZ ne sudjeluje u vlasti, mislite li da će se nešto promijeniti u HDZ-u, možda stranačko vodstvo? Ili mislite da će sve ostati isto? Jesu li nužne promjene u tom slučaju?

Sasvim sigurno analize u svakoj stranci, ne samo u HDZ-u, doći će nakon što završi ovaj period pregovora, nakon izbora, dok se ne stvori parlamentarna većina, nakon toga će doći jedna dublja analiza. Ono što ovaj esej zagovara je da bez obzira kako bude formirana ta buduća parlamentarna većina, da se svi parlamentarni čimbenici moramo usuglasiti i definirati jednu novu razvojnu paradigmu, kojim smjerom će ići Hrvatska, bez obzira tko je na vlasti a tko u oporbi.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene