Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Emotivan govor

Škoti nakon 307 godina napuštaju Veliku Britaniju, Cameron moli: NE OSTAVLJAJTE NAS

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
David Cameron emotivno se obratio Škotima i pozvao ih da ostanu u Ujedinjenom Kraljevstvu. Škoti će na referendumu 18. rujna odlučivati hoće li nakon 307 godina izaći iz unije s Engleskom.

Britanski premijer David Cameron emotivno se u petak obratio Škotima i pozvao ih da ostanu u Ujedinjenom Kraljevstvu, upozorivši ih usput da bi škotski glas za nezavisnost potkopao britansku moć i ugrozio joj financijsku i političku stabilnost.

Pročitajte i ovo Rishi Sunak, britanski premijer Izglasan zakon Pala je odluka: Ujedinjeno Kraljevstvo tražitelje azila šalje u Ruandu, stigao odgovor UN-a David Cameron Nova rekonstrukcija Povratak otpisanog: Cameron ponovo u Vladi, ovaj put kao ministar

Cameron koji je Englez, ali čija konzervativna stranka u parlamentu ima samo jedno od 59 škotskih zastupničkih mjesta, u Londonu je održao dosad najemotivniji govor u obranu Velike Britanije, kraljevine koja se sastoji od Engleske, Škotske, Walesa i Sjeverne Irske.

"Bez Škotske bismo bili znatno oslabljeni", rekao je Cameron u Londonu i dodao kako će se boriti svim silama da zemlju kojoj je na čelu održi na okupu.

 "Zajedno imamo mjesto u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, stvaran utjecaj u NATO-u i u Europi, te privilegij da ugostimo događaje poput summita zemalja G8 (grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta i Rusije). Da se razumijemo: kao Ujedinjeno Kraljevstvo utjecajniji smo i politički, i vojno, i diplomatski i kulturno".

VIDEO Kaos u Tuzli: Prosvjednici zapalili zgradu Vlade!

Cameron kaže kako će glas "za" ugroziti britansku stabilnost i izravna strana ulaganja. "Izgubimo li Škotsku, izmijeni li se UK, izgubit ćemo ugled".

Škoti će na referendumu 18. rujna odlučivati hoće li njihova zemlja, s nešto više od pet milijuna stanovnika i naftom u Sjevernome moru, izaći nakon 307 godina iz unije s Engleskom.

Ljudi bliski Cameronu kažu da ne želi ući u povijest kao premijer koji je izgubio Škotsku. Ali i je sam priznao da sa svojim porijeklom iz gornje klase i politikom desnog centra nije najbolja osoba da pridobije Škote, koji su obično 'ljevije' nastrojeni od Engleza.

Ankete pokazuju da bi Škoti glasali za ostanak u uniji s Engleskom da je referendum danas, ali još je mnogo neodučnih i Cameron tvrdi da rezultat "visi u zraku".

Škotski premijer i čelnik Škotske nacionalne stranke (SNP) Alex Salmond kritizirao je Camerona što je ove riječi izgovorio u Londonu, a ne u Škotskoj. "Mislim da ovo nije premijer koji govori za Britaniju, koji govori za Englesku, mislim da on govori za vestminstersku elitu koja je potpuno izvan događaja", rekao je Salmon, zagovornik škotske neovisnosti. (Hina)

 DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene