Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Njemačko ministarstvo unutarnjih poslova planira stvaranje datoteke otisaka prstiju za strance koji žive u toj zemlji, a nisu državljani neke od zemalja Europske unije.


"Još uvijek se radi o prijedlogu, ali istina je da je pokrenuta
određena inicijativa za stvaranjem datoteke otisaka prstiju stranaca koji žive u Njemačkoj", izjavio je jedan glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova.

Vezani članci Berlinska klinika Humboldt Testirali sve zaposlenike i pacijente: U izoliranoj klinici skočio broj zaraženih novim sojem. Zabrinutost raste: "Stvar se otima kontroli" Slika nije dostupna Italija planira uzeti otiske prstiju i romske djece

Obveza davanja otisaka prstiju vrijedila bi i za one strance koji
već godinama ili desetljećima, da se nisu ogriješili o zakon, žive i rade u Njemačkoj pa tako i za oko 300.000 hrvatskih državljana koliko ih živi u Njemačkoj.

Njemački ministar unutarnjih poslova Wolfgang Schaeuble (Kršćansko demokratska unija- CDU) opravdao je tu inicijativu sličnim težnjama i na razini Europske unije.

Oporba ali i CDU-ov koalicijski partner Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) oštro su reagirali na Schaeubleovu inicijativu te najavili žestok otpor u parlamentu.

"Ova inicijativa se kosi s njemačkim ustavnim normama jer velik broj građana bez ikakve osnove stavlja pod sumnju", rekao je Dieter Wiefelspuetz, unutarnjopolitički glasnogovornik SPD-a.

I stranka Ljevice smatra da bi uvođenjem te datoteke milijuni
stranaca koji "mirno žive u Njemačkoj" bili tretirani kao kriminalci.