Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Darfur: AU i UN započinju mirovne pregovore

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Afrička unija i Ujedinjeni narodi odlučni su da u Libiji otvore mirovne pregovore za Darfur, usprkos bojkotu glavnih pobunjeničkih frakcija.

"To je nepovratan proces", kazao je posebni izaslanik UN-a za Darfur Jan Eliasson uoči sastanka, ocijenivši da pregovori u Syrtu predstavljaju "važan korak prema političkom rješavanju" sukoba koji u Sudanu traje od veljače 2003. godine.

Pročitajte i ovo Rishi Sunak, britanski premijer Izglasan zakon Pala je odluka: Ujedinjeno Kraljevstvo tražitelje azila šalje u Ruandu, stigao odgovor UN-a Aleksandar Vučić suočavanje s istinom Vučić u UN-u pozvao na glasanje protiv rezolucije o genocidu u Srebrenici: "Ne samo da neće dovesti do mira..."

Izražena volja posebnog UN-ovog izaslanika kompromitirana je, međutim, izostankom pobunjeničkih skupina s pregovora.

Sedam frakcija proizašlih iz Oružanog pokreta za oslobođenje Sudana (SLM/A) i Pokreta za pravdu i jednakost (JEM) odlučilo je bojkotirati pregovore u Syrtu, dok poznati gerilski vođa, Abdel Wahed Mohammed Nour, nije nikada ni namjeravao sudjelovati u spomenutim pregovorima.

Od pobunjeničkih skupina koje su poslale svoje predstavnike u Syrte ističu se dvije podskupine proizašle iz JEM-a i tzv. skupina 19 proizašla iz SLM/A.

U Syrte su također stigli i predstavnici Narodnog pokreta za reformu i razvoj (NMRD) i Fronte revolucionarnih ujedinjenih snaga (URFP).

Rat u Darfuru odnio je do sada 200.000 života a dva milijuna ljudi je raseljeno.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene