Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Danska: ulična bitka snaga sigurnosti i anarhista

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Manje skupine prosvjednika gađale su u subotu navečer kamenjem policiju i palile kontejnere za smeće, no zasad u Kopenhagenu nema većih sukoba, nakon što se prethodne dvije noći vodila prava ulična bitka između snaga sigurnosti i mladih anarhista.

Više od 500 osoba, među kojima su deseci stranih državljana, uhićeno je od četvrtka kada je izbila pobuna mladih ljevičara nakon što je policija izbacila skvotere iz zgrade u radničkoj četvrti Norrebro u glavnom gradu Danske.

Pročitajte i ovo Søren Pape Poulsen U 52. godini Preminuo vođa danskih konzervativaca: "Zadnje što je doživio bio je veliki pljesak stranačkih kolega" Danska zastava Pod pritiskom Zapovjednik danske vojske dao ostavku

Prosvjedi su izbili nakon što je policija u četvrtak iz zgrade, koja je služila kao centar mladih dok ju 2000. godine lokalna vlast nije prodala jednoj vjerskoj skupini, silom iselila ilegalne stanovnike, uglavnom mlade anarhiste.

Aktivisti su najavili da će nastaviti prosvjedovati sve dok se sporna zgrada ne vrati mladima.

U tome im pokušavaju pomoći njihovi istomišljenici, anarhisti iz Sjeverne Europe - policija kaže da su se aktivisti iz Švedske,
Norveške i Njemačke priključili danskim prosvjednicima, a skupovi potpore održani su u Njemačkoj, Norveškoj, Švedskoj i Finskoj.

Danske vlasti upozorile su strane aktiviste da će pooštriti kontrolu na granici, no anarhisti ne mare.

"Solidarnost među ljudima nema granica, kao što nije imala u vrijeme španjolskog građanskog rata ili studentske pobune 1968. godine. Ljudi prepoznaju sebe u takvim slučajevima", izjavio je novinarima Rene Karpantschof, predavač sociologije na Sveučilištu u Kopenhagenu, koji je i sam bivši skvoter.

Iseljavanje skvotera planira se od prošle godine, kada je sud odredio da zgrada mora biti predana kršćanskoj zajednici koja ju je kupila prije šest godina, no skvoteri su to odbili tvrdeći da grad nije imao pravo prodati zgradu.

Izgrađena 1897. godine, ta je zgrada služila kao kazalište za
radnički pokret, te kulturni i konferencijski centar, a među njezinim posjetiteljima bio je i Vladimir Iljič Lenjin. Posljednih godina, u njoj su održavani koncerti na kojima su nastupale i takve zvijezde kao što su Nick Cave ili Bjork.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene