Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Danska tvrtka nudi putovanja na Cipar gdje budući parovi mogu proći tretman oplodnje in vitro i pritom izabrati spol djeteta, čime se zaobilaze danski zakoni.


"Interes je velik", rekao je Atef El-Kher, čelnik Kirurgirejsera, tvrtke koja također nudi i tretman matičnim stanicama, piše danski list Danish Jyllands-Posten u četvrtak.

Vezani članci Serijski ubojica s Cipra, Nikos Metaxas (Foto: AFP) Otkrivena još jedna žrtva monstruma s Cipra: Tijelo žene pronađeno u jezeru u kovčegu s blokom cementa Slikovnica Moja dugina obitelj (Foto: Dnevnik.hr) Potpomognuta oplodnja u Hrvatskoj: "Nešto što možete raditi kod nas morate slati van, i to državnim novcem"

Tretman, koji košta između 2 i 8 tisuća dolara, vrši se na Cipru jer Danska ne dopušta izbor spola osim ako postoji rizik od nasljednih genetskih bolesti vezanih uz određeni spol.

Radnim su uvjetima najzadovoljniji Danci, a na kojem su mjestu Hrvati?

Danski političari kritizirali su ponudu te tvrtke. "To je moralno vrlo dvojbeno. Zaista je sramotno da danska tvrtka može zarađivati na tome", rekao je socijaldemokratski političar Rasmus Horn Langhoff koji je na čelu danskog parlamentarnog odbora za rodnu jednakost.

"Sustavno ubijanje pripadnika jednog spola nije problem samo trećeg svijeta. On se sada nudi i danskim roditeljima", napisao je na svom Twitteru. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook