Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Živjeti u Danskoj nije dovoljno da se ta osoba smatra Dancem, napisala je danska kraljica Margrethe II. u svojoj novoj knjizi, što je među nekima izazvalo začuđenost jer od kraljice nisu očekivali tako strog stav o migracijama.


Nova kraljičina knjiga "Najdublji korijeni" izaći će u četvrtak, no njezini dijelovi su objavljeni u nedjeljnom izdanju novina Berlingske.

Vezani članci Policija, ilustracija Krijumčari migranata bježali od policije pa kod Velike Gorice sletjeli s ceste, suvozač poginuo, a većina je putnika ozlijeđena Migranti - 3 Novi sustav na hrvatskoj granici: Policiji predano osam mobilnih termovizijskih kamera s vozilima za nadzor vrijednih gotovo 24 milijuna kuna

"Nije zakon prirode da se Dancem postaje živeći u Danskoj", citiraju novine knjigu.

Kraljica ohrabruje Dance da govore o vrijednostima na kojima je izgrađena njihova država, te da ne bježe od postavljanja standarda za one koji se žele uključiti u dansko društvo.

"Na tome trebamo raditi, a nekad trebamo blokirati vrata sa stolicom i reći 'Hej, to nije dozvoljeno", stoji u knjizi.

Povjesničar Sebastian Olden-Jorgensen smatra kako nije neobično da Margrethe iznosi svoje mišljenje o trenutnim događanjima, no da se njezin stav oko ovog pitanja promijenio.

"Kraljica sluša zabrinutost svog naroda te sad reagira na promjenu konsenzusa, zamijenivši pretjerano tolerantan i prijateljski odnos prema migrantima sve većom brigom", rekao je Olden-Jorgensen za novinsku agenciju Ritzau.

Danska je jedna od najpoželjnijih destinacija migranata, zbog čega je bila primorana na svojim granicama uvesti pojačanu kontrolu, te je od onih koji ulaze u državu tražila da predaju svoje vrijedne stvari kako bi joj nadoknadili za ono što će im pružiti. (Hina)