Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Danska agencija za prehrambenu sigurnost i talijansko ministarstvo zdravstva povukli su preporuku o nekonzumiranju španjolskih krastavaca, pošto su njemačke vlasti utvrdile da oni nisu uzrokovali smrtonosnu epidemiju dijareje.


'Njemačke službe za prehrambenu sigurnost i Europska komisija zaključile su u srijedu da španjolski krastavci, za koje se sumnjalo da su izvor teške epidemije bakterije escherichie coli u Njemačkoj, nisu zaraženi tom bakterijom', ističe u priopćenju danska Agencija za veterinarstvo i prehrambene proizvode.

'Zbog toga je agencija povukla ranije upozorenje o nekonzumiranju španjolskih krastavaca', rekla je. No i dalje vrijedi upozorenje da se ne jedu krastavci, rajčica i zelena salata koji dolaze sa sjevera Njemačke. 'Prve analize u Italiji o takozvanoj ubojitoj bakteriji na krastavcima pokazale su se negativne', ističe talijansko ministarstvo zdravstva. Druge analize trebaju se završiti u srijedu navečer ili u četvrtak.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Ovu bakteriju dosad nismo vidjeli' Slika nije dostupna Španjolska maratonka zaražena Escherichiom coli

Zarazu uzrokovao nepoznati uzrok

Ovi 'umirujući rezultati potvrđuju, čini se, zaključke sanitarnih vlasti iz Hamburga, po kojima zarazu koja je pogodila njemačke građane i turiste iz europskih zemalja nisu uzrokovali krastavci uvezeni iz Španjolske, već drugi, još nepoznati uzroci', rekao je ministar zdravstva Ferruccio Fazio.

Fazio nije isključio mogućnost unošenja smrtonosne bakterije u Italiju, ali je rekao da 'nema nikakve opasnosti' ako se potrošači pridržavaju higijenskih propisa. U srijedu se, dakle, istraga radi utvrđivanja uzroka epidemije dijareje uzrokovane enterohemoragijskom bakterijom E. coli (EHEC) od koje je umrlo 17 ljudi i širi se Njemačkom i Europom, vratila na početak. (Hina)