Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon Njemačke analize

Danska i Italija povukle preporuku o nekonzumiranju krastavaca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Danska agencija za prehrambenu sigurnost i talijansko ministarstvo zdravstva povukli su preporuku o nekonzumiranju španjolskih krastavaca, pošto su njemačke vlasti utvrdile da oni nisu uzrokovali smrtonosnu epidemiju dijareje.

'Njemačke službe za prehrambenu sigurnost i Europska komisija zaključile su u srijedu da španjolski krastavci, za koje se sumnjalo da su izvor teške epidemije bakterije escherichie coli u Njemačkoj, nisu zaraženi tom bakterijom', ističe u priopćenju danska Agencija za veterinarstvo i prehrambene proizvode.

'Zbog toga je agencija povukla ranije upozorenje o nekonzumiranju španjolskih krastavaca', rekla je. No i dalje vrijedi upozorenje da se ne jedu krastavci, rajčica i zelena salata koji dolaze sa sjevera Njemačke. 'Prve analize u Italiji o takozvanoj ubojitoj bakteriji na krastavcima pokazale su se negativne', ističe talijansko ministarstvo zdravstva. Druge analize trebaju se završiti u srijedu navečer ili u četvrtak.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Obolijevanja će potrajati mjesecima? 'Ovu bakteriju dosad nismo vidjeli' Slika nije dostupna Znanstvenici zbunjeni Misterij: Zašto E. coli napada uglavnom žene?

Zarazu uzrokovao nepoznati uzrok

Ovi 'umirujući rezultati potvrđuju, čini se, zaključke sanitarnih vlasti iz Hamburga, po kojima zarazu koja je pogodila njemačke građane i turiste iz europskih zemalja nisu uzrokovali krastavci uvezeni iz Španjolske, već drugi, još nepoznati uzroci', rekao je ministar zdravstva Ferruccio Fazio.

Fazio nije isključio mogućnost unošenja smrtonosne bakterije u Italiju, ali je rekao da 'nema nikakve opasnosti' ako se potrošači pridržavaju higijenskih propisa. U srijedu se, dakle, istraga radi utvrđivanja uzroka epidemije dijareje uzrokovane enterohemoragijskom bakterijom E. coli (EHEC) od koje je umrlo 17 ljudi i širi se Njemačkom i Europom, vratila na početak. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene