Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Slovenski predsjednik Danilo Tuerk uspješno je podnio operaciju raka prostate koji je otkriven u ranoj fazi, dobro se oporavlja pa će već sljedeći tjedan nastaviti obavljati svoje dužnosti.


Tuerk je operiran u klinici u Innsbrucku koja je specijalizirana za takve zahvate no, kako ističu u njegovu uredu, na operaciju u inozemstvu se odlučio poslije razgovora sa slovenskim liječnicima. Oni su mu dijagnosticirali malignu tvorbu na prostati u ranoj fazi razvoja te preporučili da se operira na klinici u Innsbrucku. Ta je klinika poznata po uspješnim robotskim operacijama prostate i brze rehabilitacije pacijenata. Troškove operacije Tuerk u cijelosti snosi sam, istaknuli su u uredu slovenskog predsjednika, unaprijed odgovarajući na moguće kritike zašto predsjednik nije operiran u Sloveniji.

O Tuerkovoj bolesti javnost do sada nije bila obaviještena pa će ovaj slučaj vjerojatno opet potaknuti pitanje koliko o zdravlju svojih političara moraju znati oni koji su ih izabrali na ta mjesta. Prema slovenskom ustavu predsjednika države za vrijeme 'trajne spriječenosti' ili u slučaju smrti do izbora zamjenjuje predsjednik parlamenta, no ta ustavna mogućnost još nije korištena.(Hina)

Vezani članci Testiranje na koronavirus, ilustracija I susjedi imaju problema s malim interesom za cijepljenje, uvode posebnu vrstu ''kazne'' za necijepljene Pojačan promet prema moru - 3 Udarni turistički vikend: Na ulazak u Sloveniju čeka se satima, gužve i prema moru