Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Digla zemlju na noge

'Ne želim ovakvu EU. Ako Putin u tome može pomoći, onda dobro. Prihvatila bih i pomoć od Sotone'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zastupnica je izazvala burne reakcije u svojoj zemlji.

Zastupnica danske Narodne stranke, Marie Krarup izazvala je burne reakcije u toj zemlji, nakon izjave da je Europska unija veća prijetnja egzistenciji Danske, od Putinove Rusije.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Jasan stav Putinova nova prijetnja: "Oni za nas postaju legitimne mete, ma gdje se nalazili" Dan nakon terorističkog napada u Moskvi u Rusiji je dan žalosti Ubijeno 143 ljudi U Rusiji dan žalosti nakon terorističkog napada: SAD tvrdi da Ukrajina nije bila uključena

U intervjuu za danski list Mandag Morgen, danska parlamentarka Marie Krarup poručila je da je toj zemlji Europska unija veća prijetnja od Rusije.

"Za Dansku? Da, bez ikakve sumnje. Sam Schengen je već katastrofa. To je nešto što će učiniti da Danska nestane sa svjetske karte, ako se ne priberemo. Brisanje granica je prijetnja danskoj egzistenciji", rekla je Krarup ua navedeni list, a prenosi The Local.

Iako ona na ruskog predsejdnika Vladimira Putina gleda kao na "čelnika despodskog i nedemokratskog sustava kojeg nitko u Danskooj ne želi", dodala je kako bi za nju Putinova pomoć u razmontiranju EU u njezinom trenutnom obliku, bila dobrodošla pomoć.

"Ne želim EU ovakvu kakvu trenutno imamo. Želim EU pokopanu i zamijenjenu forumom slobodne trgovine. To je naša politika. Ako Putin ili Marine Le Pen mogu u tome pomoći, to je u redu", istaknula je Krarup. "Prihvatila bi pomoć i od samog Sotone", dodala je.

Krarup to nije prvi politički izgred, jer je u srpnju izjavila da bi Danska na Rusiju trebala gledati kao na budućeg saveznika te je optužila Zapad za "demoniziranje Putina na groteskno smiješan i vrlo glup način".

U lavini reakcija danskih političara, jedna od istaknutijih bila je i ona glasnogovornika njihovog ministra vanjskih poslova. "Svatko može o EU misliti što želi, ali nazivati Putina potencijalnim saveznikom i govoriti da je EU gora od Rusije kad je riječ o danskoj sigurnosti, vjerojatno je najbizarnija stvar koju sam čuo u već dugo vremena", rekao je.

U posljednjih nekoliko godina odnosi Danske i Rusije su nategnuti, a obavještajne agencije Danske, Norveške i Švedske stavile su rusku agresiju vrlo blizu svojih najvećih nacionalnih sigurnosnih izazova i prijetnji.

Rusi su proveli i dva simulirana napada na danski otok Bornholm, a njihovi zrakoplovi umalo su izazvali sudare s putničkim zrakoplovima u danskom zračnom prostoru.

U ožujku 2015. godine, ruski veleposlanik u Danskoj, Mihail Vanin, upozorio je dužnosnike te zmelje da su od Danske napravili metu potencijalnog nuklearnog napada, priključivši se NATO-vom sustavu obrane raketnim štitom. Vanin je optužio Dansku i za "neprijateljsko" i "antirusko" djelovanje, nakon što je danska vlada objavila da bi poslala vojsku na Baltik kako bi se povećala prisutnost tog saveza u Istočkoj Europi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene