Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Glavna tema - Sirija

Obama u Sj. Irskoj: Vi ste dokaz što je sve moguće!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Danas u Sjevernoj Irskoj počinje summit G8 na kojem će glavna tema razgovora biti i kriza u Siriji. Uoči otvorenja sve oči bile su uprte u američkog predsjednika Baracka Obamu.

Američki predsjednik Barack Obama pozvao je mlade ljude u Sjevernoj Irskoj da završe stvaranje "trajnog mira" i postave primjer ostalim dijelovima svijeta zahvaćenim vjerskim sukobima, nasiljem i ratovima.

Pročitajte i ovo Napad u Damasku jedna ozlijeđena U napadu Izraela oštećeno iransko veleposlanstvo, izvori tvrde: "Eliminiran je zapovjednik Iranske revolucionarne garde" Slika nije dostupna 'Yes we can' vs. 'Macho man' Obama dobio 'hladnoratovsku' bitku protiv Putina, no Putin ispao veći 'frajer'

Obama, u pratnji supruge Michelle, zaustavio se u Belfastu na putu na summit skupine G8 koji se održava u odmaralištu na jezeru Erne, nedaleko od gradića Enniskillena, poprišta jednog od najgorih napada IRA-e u njezinoj povijesti. Tamo je 1987. u eksploziji bombe na paradi britanskih vojnih veterana ubijeno 11, a ranjeno 63 ljudi.

>> Asad je za Ameriku prešao 'crvenu liniju', Obama najavio pomoć oporbi

Mir je uvelike zavladao Sjevernom Irskom nakon potpisivanja Sporazuma na Veliki petak 1998. godine, ali militantni nacionalisti s obje strane, a posebno frakcije koje su se odvojile od IRA-e nakon što je proglasila prekid vatre, i dalje sporadično izazivaju nerede i nasilje.

Američki predsjednici imaju dugu povijest promoviranja mira u Sjevernoj Irskoj, pa je i Obama želio tome dati svoj pečat.

"Ako nastavite hrabar put prema trajnom miru... to neće biti samo dobro za vas. Bit će dobro za cijeli otok, za Veliku Britaniju, za Europu, za cijeli svijet", kazao je Obama pred amfiteatrom punim studenata.

Američki predsjednik je kazao da ljudi suočeni s vjerskim nasiljem diljem svijeta gledaju što se događa u Sjevernoj Irskoj. "Vi ste obrazac koji se slijedi. Vi ste dokaz što je sve moguće. Nada je zarazna. Oni gledaju što ćete vi sljedeće učiniti", kazao je.

Obama je rekao da je bilo vrijeme kada je teško bilo zamisliti da bi se summit G8 mogao održati u Sjevernoj Irskoj. Ohrabrio je studente da nastave putem napretka prema trajnom miru koji su utrli njihovi politički čelnici i roditelji.

Summit G8 počinje večeras na jezeru Erne pokraj gradića Enniskillena u Sjevernoj Irskoj. Formalni domaćin je premijer Cameron, a osim Obame, na skupu će sudjelovati i čelnici Rusije, Njemačke, Italije, Kanade, Francuske i Japana.

Glavna točka dnevnog reda bit će borba protiv porezne evazije, stanje u Siriji i smanjenje trgovinskih barijera između SAD-a i EU-a. Očekuje se da će razgovarati i o rezultatima predsjedničkih izbora u Iranu.

Kao i uvijek na summitima G8, sigurnost će biti velika. Za nju će se brinuti 8.000 policajaca, iako je mjesto održavanja summita ograđeno sigurnosnim ogradama i s tri strane okruženo jezerom. Jedini cestovni put je onaj iz osam kilometara udaljenog Enniskillena. Očekuje se da će antikapitalistička i sindikalna prosvjedna povorka u ponedjeljak marširati od centra toga gradića do prve ograde.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene