Stajališta službenog Beograda o kosovskom problemu jasna su – ne postoji opcija da Srbija jednostrano prizna proglašenu neovisnost Kosova i nema kompromisa i dilema o formiranju Zajednice srpskih općina (ZSO) po briselskom sporazumu, poručio je u četvrtak srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić.

Galerija


"Mnoge zapadne zemlje koje su priznale Kosovo smatraju da je to već riješeno i da samo trebaju natjerati Srbiju da prizna Kosovo. Mislim da je svima jasno i vjerujem da će predsjednik Vučić reći da ta opcija, da Srbija prizna jednostran akt, ne postoji", rekao je Dačić za Radioteleviziju Srbije (RTS) uoči sutrašnjeg sastanka srbijanskog predsjednika s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Berlinu.

Vezani članci Ilustracija (Foto: AFP) Jezivi zločini u susjedstvu: Ubio suprugu pa sebe, a sada su istražitelji pronašli još tri tijela Ivica Dačić (Foto: AFP) Dačić: "Srbija je pred povijesnom odlukom o rješenju kosovskog pitanja"

Srbijanski šef diplomacije kaže kako priznanje neovisnosti Kosova "ne bi bilo korektno ne samo prema tom povijesno važnom državnom i nacionalnom pitanju", već bi bilo i u suprotnosti s ponašanjem nekih drugih zemalja, članica EU-a, koje su na strani Srbije, poput Španjolske i Grčke.

Stanje na terenu ide u prilog kompromisnom rješenju, rekao je Dačić, naglašavajući da su razgovori o trajnom rješenju za Kosovu "u početnoj fazi" te da Priština ne želi razgovarati o trajnom rješenju, jer drži da je ono već postignuto.

"Oni misle da ćemo uraditi sve da postanemo dio Europske unije", ocijenio je Dačić, a na opasku znači li to da Srbija neće ispuniti sve što se od nje traži kao uvjet za članstvo u Uniji, izrazio je sumnju u opstanak EU-a.

"To je moje osobno mišljenje, da je do 2025. pitanje hoće li opstati i EU, a kamoli kakvo će stajalište Srbije o tome biti", rekao je Dačić.

Srbijanski šef diplomacije nazvao je "smiješnim" tvrdnje da će Zajednica srpskih općina (ZSO) na Kosovu biti formirana sukladno kosovskim zakonima, a ne po briselskom sporazumu koji su Beograd i Priština u travnju 2013. postigli pod pokroviteljstvom EU-a.

"To bi bilo isto kao kada bi Ustavni sud BiH poništio dijelove Dejtonskog sporazuma. To je smiješno, oni mjere koliko smo mi čvrsti", rekao je Dačić i naglasio da je stajalište Srbije "jasno" i da "nema kompromisa" i dvojbi oko ZSO-a.

Odnosi Beograda i Prištine posljednja dva tjedna opterećeni su tenzijama nakon uhićenja šefa ureda za Kosovo Marka Đurića u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice i odbijanja kosovskih vlasti da formiraju Zajednicu srpskih općina, što je obveza dogovorena sporazumom o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, potpisanog u travnja 2013. u Bruxellesu pod pokroviteljstvom tadašnje šefice eurodiplomacije Catherine Ashton. (Hina)