Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dačić:

"Ne postoji opcija da Srbija prizna neovisnost Kosova"

Ivica Dačić (Foto: Pixell)
Ivica Dačić (Foto: Pixell) Pixell
Aktualno Galerija Ivica Dačić (Foto: Pixell) Ivica Dačić (Foto: Pixell) Foto: Pixell Uhićenje Marka Đurića u Kosovskoj Mitrovici (Foto: AFP) Uhićenje Marka Đurića u Kosovskoj Mitrovici (Foto: AFP) Foto: Afp Privođenje Marka Đurića na Kosovu (Foto: AFP) Privođenje Marka Đurića na Kosovu (Foto: AFP) Foto: Afp +0 Neredi na Kosovu (Foto: AFP) Galerija 1/4 >>
Stajališta službenog Beograda o kosovskom problemu jasna su – ne postoji opcija da Srbija jednostrano prizna proglašenu neovisnost Kosova i nema kompromisa i dilema o formiranju Zajednice srpskih općina (ZSO) po briselskom sporazumu, poručio je u četvrtak srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić.

"Mnoge zapadne zemlje koje su priznale Kosovo smatraju da je to već riješeno i da samo trebaju natjerati Srbiju da prizna Kosovo. Mislim da je svima jasno i vjerujem da će predsjednik Vučić reći da ta opcija, da Srbija prizna jednostran akt, ne postoji", rekao je Dačić za Radioteleviziju Srbije (RTS) uoči sutrašnjeg sastanka srbijanskog predsjednika s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Berlinu.

Pročitajte i ovo Ilustracija istražuje se nesreća Tragedija na vojnoj vježbi u susjedstvu: Iz kanala izvučeno tijelo stradalog dočasnika, drugi vojnik na intenzivnoj Xhelal Svecla Sudionici su identificirani Kosovski ministar unutarnjih poslova priziva podnošenje tužbe protiv napadača u Banjskoj: "Ta skupina bavila se kriminalnom djelatnošću i ranije"

Srbijanski šef diplomacije kaže kako priznanje neovisnosti Kosova "ne bi bilo korektno ne samo prema tom povijesno važnom državnom i nacionalnom pitanju", već bi bilo i u suprotnosti s ponašanjem nekih drugih zemalja, članica EU-a, koje su na strani Srbije, poput Španjolske i Grčke.

Stanje na terenu ide u prilog kompromisnom rješenju, rekao je Dačić, naglašavajući da su razgovori o trajnom rješenju za Kosovu "u početnoj fazi" te da Priština ne želi razgovarati o trajnom rješenju, jer drži da je ono već postignuto.

"Oni misle da ćemo uraditi sve da postanemo dio Europske unije", ocijenio je Dačić, a na opasku znači li to da Srbija neće ispuniti sve što se od nje traži kao uvjet za članstvo u Uniji, izrazio je sumnju u opstanak EU-a.

"To je moje osobno mišljenje, da je do 2025. pitanje hoće li opstati i EU, a kamoli kakvo će stajalište Srbije o tome biti", rekao je Dačić.

Srbijanski šef diplomacije nazvao je "smiješnim" tvrdnje da će Zajednica srpskih općina (ZSO) na Kosovu biti formirana sukladno kosovskim zakonima, a ne po briselskom sporazumu koji su Beograd i Priština u travnju 2013. postigli pod pokroviteljstvom EU-a.

"To bi bilo isto kao kada bi Ustavni sud BiH poništio dijelove Dejtonskog sporazuma. To je smiješno, oni mjere koliko smo mi čvrsti", rekao je Dačić i naglasio da je stajalište Srbije "jasno" i da "nema kompromisa" i dvojbi oko ZSO-a.

Odnosi Beograda i Prištine posljednja dva tjedna opterećeni su tenzijama nakon uhićenja šefa ureda za Kosovo Marka Đurića u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice i odbijanja kosovskih vlasti da formiraju Zajednicu srpskih općina, što je obveza dogovorena sporazumom o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, potpisanog u travnja 2013. u Bruxellesu pod pokroviteljstvom tadašnje šefice eurodiplomacije Catherine Ashton. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene