Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Akcija za muzej Nikole Tesle

'Da je Tesla živ, stisnuo bi vam 'petaka''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nikola Tesla, veliki hrvatski izumitelj, većinu je svojeg života proveo u SAD-u. Tamo je napravio svoje najveće izume, no SAD nemaju niti njegov muzej. Jedan čovjek mogao bi to promijeniti.

Matthew Inman, tvorac stranice The Oatmeal i strip komičar, pokrenuo je, kao što smo nedavno izvijestili, kampanju 'Let's build a goddamn Tesla museum!' (Izgradimo prokleti Teslin muzej!). Vijest je sada da je već u prvih šest dana akcije uspio nešto za što američke vlasti očito nisu imale niti sluha, niti razumijevanja. Skupio je više od milijun dolara za Teslin muzej!

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Izumima zadužio čovječanstvo' Grabar-Kitarović u Teslinu Smiljanu: Treba više ulagati u znanost Slika nije dostupna Uspjeh Matthewa Inmana Ispravljena povijesna nepravda, spašen bivši laboratorij Nikole Tesle

>> Kreće velika akcija u Americi 'Spasimo Teslin laboratorij!'

Kad je Inman doznao kako se prodaje zemljište Wardenclyffe u gradiću Shorehamu u američkoj državi New York, odmah je uočio jedinstvenu priliku za malo pozitivnog i u pravom smjeru pokrenutog aktivizma. Naime, Wardenclyffe je mjesto gdje se nalazio laboratorij Nikole Tesle i njegov čuveni, nikad dovršeni toranj, od oboje kojih su danas ostali samo temelji.

Preko milijun dolara, a kampanja nije stigla niti do pola

Vrijednost zemljišta u prodaji je 1,6 milijuna dolara, a Inman je pokrenuo akciju prikupljanja donacija kako bi prikupio 850.000 dolara i uz potporu države New York, koja bi sufinancirala kupnju s isto toliko novca, kupio to zemljište. No, u igri je i još jedan kupac, koji bi od tog povijesno značajnog zemljišta, napravio prodajni centar. Kako tipično.

Ipak, vijest o kampanji poput Tesline munje se proširila svjetskim medijima, nakon što je u samo šest dana taj čovjek prikupio ne 850.000, već milijun dolara. U prvih 48 sati kampanje Inman je imao već preko 500.000 dolara donacija. Inman si je zadao rok od 45 dana za kampanju i prikupljanje potrebnog novca, no iznenadio se kad je shvatio da je u samo nekoliko dana njegova plemenita zamisao dobila pravu novčanu potporu.

Do kraja kampanje ostalo je još 28 dana, a Inman je prikupio 1.186.355 dolara te novac i dalje pristiže. U ovim trenucima, on ima i više nego dovoljno sredstava za kupnju tog zemljišta i sprječavanje izgradnje trgovačkog centra na njemu. Za sam muzej, bit će potrebno kudikamo više sredstava, čega je i sam Inman svjestan.

Od 3 do 33.333 dolara

Inman je na vrlo zanimljiv i originalan način odlučio prikupljati donacije za Teslin muzej u SAD-u. Tesla je, kako je istaknuo, volio broj tri. Visina donacija, stoga, postavljena je između 3 i 33.333 dolara, a svaka donacija nije prošla bez nekakvog oblika pažnje ili dara.

'Tesla voli brojku tri. Ako i vi donirate tri dolara, Tesla će voljeti i vas. Da je danas živ, on bi vam totalno 'dao petaka' i uputio kompliment na vašu frizuru ili brkove', šaljivo je pojasnio značaj donacije Inman. Za 25 dolara donaciju, dobiva se Teslin portret, isprintan na papiru visoke kvalitete.

Uz donaciju od 33 dolara, donator će dobiti naljepnicu za automobil na kojoj piše 'Tesla je veći od Edisona'. Majicu s motivom Wardenclyffea dobivaju oni koji doniraju 50 dolara, a za sto dolara se uz majicu dobije i pripadajuća baseball kapa.

Za donaciju od 333 dolara dobiva se potpisana knjižica (odnosno strip) 'Zašto je Nikola Tesla najbolji geek koji je ikad živio'. Dosad je Inman potpisao i poslao 261 od 500 pripremljenih knjižica. Ukoliko donatori žele i poster Wardenclyffea s potpisom posljednjeg Teslinog rođaka Williama Terboa, onda trebaju donirati 1.000 dolara. Naravno, uz potpisani poster dobiju i majicu i kapu. Pet postera je našlo svoje nove vlasnike od njih 50.

11 donatora doista se isprsilo i u kampanju su dali svaki po 2.500 dolara, što im je donijelo pozivnicu na poseban Tesla događaj u jednom njujorškom hotelu u siječnju iduće godine. Uz to, naravno, dobili su poster, majicu i kapu Wardenclyffea.

Inman je za one koji mogu izdvojiti 3.333 dolara, namijenio crtanje portreta njih samih, u vlastitom strip stilu. Svih šest takvih portreta, koje je rekao da će napraviti, već je napravio. Šećer je ostavio na kraju, a taj je vjerojatno najbolja moguća reklama. Za 33.333 dolara doniranih u Teslin muzej, Inman je obećao kako će na svojim stranicama TheOatmeal.com napisati blog o osobi ili kompaniji koja donira tu poveću svotu novca. Kako je i sam naveo, njegove stranice imaju 7 milijuna jedinstvenih posjetitelja i 30 milijuna pregleda mjesečno.

Pripremajući online kampanju, Inman je na svojoj TheOatmeal.com stranici pozvao neke ugledne tvrtke na donacije za muzej. Poslušao ga je (od pozvanih), jedino Elon Musk, osnivač Tesla Motorsa i vlasnik Space-X kompanije, koja se trenutno bori za ugovor s NASA-om oko prijevoza njihovih astronauta u svemir. Musk je donirao 33.333 dolara, a jednaku je svotu donirao i filmaš Joseph Sikorski, pisac i režiser dolazećeg neovisnog filma 'Fragments from Olympus', koji je baziran na životu Nikole Tesle. Muskova donacija bila je tako tempirana da je upravo ona prebacila 850.000 dolara zadanih na početku kampanje.

Tko je sve pozvan

Među p(r)ozvanima za donacije našla su se i druga 'teškaška' imena, poput J.P. Morgan grupacije, General Electrica, Googlea te Christiana Balea, koji treba osobno glumiti Teslu u nadolazećem filmu. Inman mu je poručio i kako bi čak i batman sponzorirao ovakvu kampanju.

Propuštena prilika?

Hrvatska ima memorijalni centar 'Nikola Tesla' u Smiljanu. Probajte zamisliti da je naša država donirala 33.333 dolara u kampanju. Dodajte tome 7 milijuna posjetitelja mjesečno i turistička reklama na posebno obećanom blogu stranica TheOatmeal.com, bila bi zagarantirana kao uspješna. Usudili bi se reći, za nimalo veliku cijenu, zar ne?

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene