Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Počinje istraživanje

Curiosity krenuo na svoje prvo putovanje 'veličanstvenim kretanjem'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Robot Curiosity, koji se 6. kolovoza spustio na Mars, počeo je svoje prvo putovanje površinom Crvenog planeta i kreće se 'veličanstveno dobro'.

U utorak je Curiosity prešao 16 metara, a sada ga očekuje hod dug 400 metara istočno do odredišta gdje će prvi put uporabiti svoju bušilicu kako bi ispitao tlo, objavila je američka svemirska agencija (NASA) i najavila niz znanstvenih istraživanja koja će idućih dana obavljati taj pokretni znanstveni laboratorij.

'Tim kretanjem počinje naše pravo putovanje prema prvome odredištu Glenelgu', rekao je Arthur Amador iz Jet Propulsion Laboratory (JPL) iz Pasadene blizu Los Angelesa.

Glenelg je mjesto na kojem se susreću tri tipa tla te se stručnjaci nadaju ondje pronaći prvu stijenu koju će bušiti i analizirati.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Objavila NASA Video u 360 stupnjeva: Otisnite se na turu po Marsu Slika nije dostupna Curiosity traži odgovore Senzacija u svemiru: NASA došla do novih otkrića?!

>> Nova razglednica s Marsa - tako sličan i tako negostoljubiv

No do Glenelga ima nekoliko tjedana puta te će tonu težak i 2,5 milijarda dolara vrijedan Curiosity činiti stanke. Jedna od njih bit će dulja od tjedan dana tijekom koje će se testirati robotska ruka tog pokretnog znanstvenog laboratorija opremljenog sofisticiranim uređajima za mjerenje, ispitivanje i snimanje.

Curiosity je u srijedu snimio padine Mount Sharpa na temelju kojih će se izraditi trodimenzionalna karta i odrediti najpogodnija staza za uspon do najviše točke tog brda.(HIna)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene