Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Službeno 104 mrtve osobe

Independent: U Kirgistanu je 500 mrtvih

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Broj mrtvih u kirgistanskim neredima bliži je brojci 500, nego službenih 104.

Tako piše britanski list Independent, pozivajući se na aktiviste organizacija za zaštitu ljudskih prava. Broj žrtava u sukobima u Kirgistanu vjerojatno je puno veći od najnovijih službenih podataka koji govore o 104 poginule i 1231 ranjenoj osobi, prenosi i agencija Associated Press informacije dužnosnika Međunarodnog povjerenstva Crvenog križa (ICRC). Poginulih je najmanje 117, a ranjenih više od tisuću i pol, a zbjeglice se broje u desecima tisuća.

Pročitajte i ovo Neredi u Splitu - 35 Kaos i nakon utakmice FOTO Navijački neredi u Splitu: Privedena 51 osoba, tri policajca prevezena u bolnicu, gorjeli kontejneri... Slika nije dostupna Održan i prosvjed za mir Etnički sukobi u Moskvi: Uhićeno 800 osoba

Neki od djelatnika ICRC-a kažu kako su vidjeli da se samo u jednu zajedničku grobnicu pokraj grada Oša polažu tijela stotinjak osoba, a službeni podaci sigurno ne uključuju i veliki broj mrtvih koji leže po ulicama tog grada na jugu zemlje u kojem su počeli najnoviji sukobi Kirgiza i Uzbeka. Na ulicama Oša, drugog po veličini kirgistanskog grada sa 250.000 stanovnika, skupine Kirgiza preuzele su kontrolu, pali se i pljačka a policija i vojska ne interveniraju, dok su se Uzbeci zabarikadirali u pojedinim četvrtima, javlja AP. U Uzbekistanu je objavljeno da je tamo pristiglo oko 75.000 izbjeglica koje su uglavnom uzbečke nacionalnosti a među njima ima i velik broj ranjenih vatrenim oružjem. Izbjeglice su uglavnom starci, žene i djeca, dok su mlađi muškarci ostali braniti imovinu.

>> Kirgistan: U neredima 80 mrtvih, preko tisuću ozlijeđenih

Kirgizi pak za izazivanje nereda optužuju Uzbeke. Tijekom devedesetih godina prošlog stoljeća nemire između Uzbeka i Kirgiza smirila je ruska vojska. Moskva je sada poslala svoje vojnike ali kaže da će oni samo štititi rusku vojnu bazu. Sukobi su zahvatili i Džalal-Abad, 70 kilometara od Oša, a stradala su i susjedna sela u koja su pristigli naoružani Kirgizi, javljaju svjedoci. Vršitelj dužnosti gradonačelnika Džalal-Abada Maksat Žeinbekov rekao je da su sukob izazvale i raspirile pristaše svrgutog predsjednika Kurmanbeka Bakijeva. Bakijev je u nedjelju opovrgao bilo kakvu vezu sa sukobima. Uzbeci i Kirgizi su uglavnom sunitski muslimani. Uzbeci čine oko 15 posto stanovništva Kirgistana, ali u južnom dijelu države ima ih koliko i Kirgiza.

'Sve ceste su zatvorene. Pucnjava ne prestaje, u tijeku su vojne operacije. Trenutačno je nemoguće napustiti grad. Čim bude moguće, izvući ćemo ranjene iz Oša. Za sada im se prva pomoć daje tamo’, rekao je Sabir Djumabekov iz Centra za traumotologiju u Biškeku. ’Budući da je Kirgistan potpisnik brojnih UN-ovih dokumenata o ljudskim pravima, pozivamo na brzu reakciju UN-a i zaustavljanje nasilja’, dodala je jedna prosvjednica. (Hina/J.G.)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene