Obavijesti Video Pretražite Navigacija
za dobro jutro

Crnogorska javna televizija "greškom" emitirala Thompsonov spot, traži se smjena čelnika: "To je skandal neviđenih razmjera, izruguju se svim žrtvama"

Koncert Marka Perkovića Thompsona u Splitu (Foto: Dnevnik.hr)
Koncert Marka Perkovića Thompsona u Splitu (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr
Crnogorska javna televizija subotnji je program počela s pjesmom kontroverznog hrvatskog pjevača Marka Perkovića Thompsona, izazvavši oštre kritike političkih stranaka da na europski dan pobjede nad nacizmom i fašizmom "promovira fašista".

RTCG je na početku jutarnjeg programa, jednog od svojih najgledanijih programa, emitirala spot za pjesmu "Ne boj se“ Marka Perkovića Thompsona, optuživanog da u svojim pjesmama i nastupima promovira ustaše, hrvatske saveznike Njemačke i Italije u Drugom svjetskom ratu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Intervju koji je digao puno prašine Njemački novinar koji je intervjuirao Thompsona objasnio svoju stranu priče: "Nisam ga prevario ja, već ljudi oko njega. Možda je bio pogrešno informiran" Marko Perković Thompson Nismo se tako dogovorili Thompson nezadovoljan tekstom u uglednim njemačkim novinama: "Prevarantski i podao način rada, objavit ćemo cijeli intervju"

Građanski pokret URA priopćio je da bi emitiranje Thompsonovog spota bilo kad u programu javne televizije bio skandal neviđenih razmjera, jer pjevač "godinama otvoreno promovira i podržava ustašku kolaboracionističku tvorevinu Nezavisnu Državu Hrvatsku".

"A činjenica da je emitiran baš danas, na Dan pobjede nad fašizmom, na javnom servisu države koja je prva u Europi podigla masovni antifašistički ustanak, je čin gnusnog izrugivanja s crnogorskom antifašističkom povješću i svim žrtvama koje je Crna Gora položila na oltar borbe protiv onih koje Thompson godinama javno kuje u zvijezde", ističu u URA-i.

Zatražena ostavka urednika

Prosrpski Demokratski front zatražio je da urednici RTCG-a hitno podnesu ostavku, jer su pustili pjesmu "poznatog ustaškog prvaka Marka Perkovića Thompsona.".

U toj stranci smatraju da se radi o ciljanoj provokaciji protiv srpskog naroda u Crnoj Gori. "Ovakvi ispadi s nacističkom pozadinom učestali su od strane režima i njegovih struktura i samo se potvrđuje...da današnja Crna Gora podsjeća na NDH", stoji u priopćenju

RTCG je kasnije objavio da je Thompsonova pjesma emitirana greškom te da tekst nije problematičan i nema političkih i nacionalističkih konotacija.

"Treba istaknuti da tekst pjesme nije problematičan i nema političkih i nacionalističkih konotacija, mada će kolegij ispitati okolnosti kako je došlo do propusta i poduzeti odgovarajuće mjere.

Uz žaljenje zbog greške napominjemo da je u Jutarnjem programu bilo više od sat vremena razgovora i reportaža, upravo na temu antifašizma i podsjećanja na Dan pobjede i to s relevantnim gostima.

Zlonamjernih tumačenja radi, ističemo da je jasna, svima poznata uređivačka politika Radio Televizije Crne Gore, koja je zasnovana na temeljima antifašizma i europskih vrijednosti", priopćio je RTCG. (Hina,M.V.)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene