Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Crna Gora je u ponedjeljak na međuvladinoj konferenciji o pristupanju otvorila dva nova pregovoračka poglavlja, čime se broj dosad ukupno otvorenih poglavlja popeo na 22, od kojih su dva zatvorena.


Na međuvladinoj konferenciji na ministarskoj razini otvoreni su pregovori u poglavljima Prometna politika i Energija

Vezani članci Potres, Ilustracija Potres na granici Crne Gore i Albanije: Najprije udario jedan od 4,1 prema Richteru, potom uslijedio i drugi Povlačenje kuna Zbogom, kune: HNB do kraja godine počinje kovanje eura, a čeka nas i povlačenje 500 milijuna komada dosadašnjih novčanica

Crna Gora je zahtjev za članstvo u EU-u podnijela 15. prosinca 2008. Pregovori su proglašeni otvorenima 29. lipnja 2012., a prvo poglavlje otvoreno je 18. prosinca 2012. Do sada su otvorena 22 poglavlja, od kojih su dva - Znanosti i istraživanje i Obrazovanje i kultura privremeno zatvoreni.

Crna Gora je u ovom trenutku najdalje odmakla u pristupnom procesu među zemljama zapadnog Balkana. Srbija je prva dva poglavlja otvorila prije nekoliko dana, Makedonija ima kandidatski status od 2005., ali pregovori još nisu otvoreni zbog protivljenja Grčke, koja negira toj zemlji pravo na njezino ime.

Albanija ima kandidatski status, ali još čeka na otvaranje pregovora. BiH bi uskoro trebala podnijeti zahtjev za članstvo, a na začelju procesa približavanja EU-u je Kosovo, koje je nedavno potpisalo Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook