Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Crna Gora je u ponedjeljak na međuvladinoj konferenciji o pristupanju otvorila dva nova pregovoračka poglavlja, čime se broj dosad ukupno otvorenih poglavlja popeo na 22, od kojih su dva zatvorena.


Na međuvladinoj konferenciji na ministarskoj razini otvoreni su pregovori u poglavljima Prometna politika i Energija

Vezani članci Ilustracija Crnogorska vlada dijeli siromašnima ulje i ograničava cijenu kruha: "Sve podsjeća na 90-e kad su ljudi čekali u redu za osnovne namirnice" Karta pretilosti po Europi Još jedna karta kojoj se ne možemo veseliti: Prema podacima Eurostata, Hrvati su najdeblji narod u Europskoj uniji

Crna Gora je zahtjev za članstvo u EU-u podnijela 15. prosinca 2008. Pregovori su proglašeni otvorenima 29. lipnja 2012., a prvo poglavlje otvoreno je 18. prosinca 2012. Do sada su otvorena 22 poglavlja, od kojih su dva - Znanosti i istraživanje i Obrazovanje i kultura privremeno zatvoreni.

Crna Gora je u ovom trenutku najdalje odmakla u pristupnom procesu među zemljama zapadnog Balkana. Srbija je prva dva poglavlja otvorila prije nekoliko dana, Makedonija ima kandidatski status od 2005., ali pregovori još nisu otvoreni zbog protivljenja Grčke, koja negira toj zemlji pravo na njezino ime.

Albanija ima kandidatski status, ali još čeka na otvaranje pregovora. BiH bi uskoro trebala podnijeti zahtjev za članstvo, a na začelju procesa približavanja EU-u je Kosovo, koje je nedavno potpisalo Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook