Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Znanost i istraživanje

Crna Gora otvorila i odmah zatvorila prvo pregovaračko poglavlje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Crna Gora je u utorak, šest mjeseci nakon što su pristupni pregovori proglašeni otvorenima, otvorila i odmah zatvorila prvo pregovaračko poglavlje - Znanost i istraživanje.

Na pristupnoj konferenciji na ministarskoj razini Crna Gora je otvorila i istodobno zatvorila prvo pregovaračko poglavlje Znanost i istraživanje, koje spada u relativno lakša poglavlja jer je tu nadležnost EU-a vrlo ograničena i uglavnom je stvar nacionalnih politika država članica.

Pročitajte i ovo Potres u Crnoj Gori Jačine 4,7 stupnja Novi potres zatresao Crnu Goru, osjetio se i u Hrvatskoj i BiH: "Baš je jako zatreslo, trajalo je desetak sekundi" Potres u Crnoj Gori Kao i sredinom ožujka Novi snažan potres u Crnoj Gori: "Dubrovnik je kratko zadrmalo"

To znači da zemlja kandidatkinja u ovom području neće morati usvajati nikakve nove zakone, nego treba osigurati preduvjete za sudjelovanje u okvirnim programima EU-a za znanost i istraživanje.

Crna Gora je službeno počela pregovore 29. lipnja ove godine, nakon čega je uslijedila analitička usporedba zakonodavstva s europskom pravnom stečevinom, tzv. screening. Taj je proces već je dovršen za dva najteža poglavlja 23 - Pravosuđe i temeljna prava i 24 - Pravda, sloboda i sigurnost.

>> Fuele: EK će nastaviti pratiti i podupirati Crnu Goru na putu ka EU

Pregovori s Crnom Gorom vode se prema novom pristupu, do kojeg se došlo na temelju dosadašnjih iskustava u procesu proširenja, a prema kojem se pregovori u poglavljima 23 i 24 trebaju otvoriti među prvima i zatvoriti na samom kraju pregovora. Time se zemlji kandidatkinji daje dovoljno vremena da u praksi pokaže da provodi reforme koje se od nje traže u procesu pristupanja.

Nakon završetka screeninga u ta dva poglavlja, crnogorska vlada pozvana je da izradi akcijske planove u kojima će definirati sve korake na putu prema punoj usklađenosti s europskim zakonodavstvom, kao i njegovu provedbu u praksi.

Izrada akcijskih planova predstavlja mjerila za otvaranje tih dvaju poglavlja. Te akcijske planove moraju na kraju odobriti zemlje članice i tek se onda stječu uvjeti za otvaranje tih poglavlja.

Povjerenik za proširenje Štefan Fuele izjavio je na konferenciji za novinare kako sada očekuje od Crne Gore da krene stopama Hrvatske i od nje preuzme "pregovaračku štafetu".

Sljedeća pristupna konferencija očekuje se u prvoj polovici iduće godine.  (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene