Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Crnogorska vlada objavila je u četvrtak na svojoj internet stranici sporazum koji je nedavno Crna Gora potpisala sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), kao i sporazum kojim se Crna Gora obvezala da Međunarodnom kaznenom sudu ne izručuje američke državljane koji bi mogli biti optuženi za genocid, ratne i zločine protiv čovječnosti.


Sporazumom, koji su potpisali crnogorski predsjednik Filip Vujanović i američka državna tajnica Condoleezza Rice, detaljno se određuje položaj američkih vojnika koji budu prolazili kroz Crnu Goru ili iz nekog razloga budu boravili na njezinu teritoriju.

Vezani članci Ilustracija ''Ne izlazite van'': Nova preporuka u susjednoj zemlji, organiziraju izlete na čisti zrak Slika nije dostupna Crna Gora potpisala sporazum o neizručivanju američkih državljana

U sporazumu se navodi da će Crna Gora omogućiti SAD-u pristup i korištenje onih objekata koji bi mogli biti potrebni za provedbu Programa međudržavnog partnerstva i drugih aktivnosti o kojima strane postignu suglasnost, uključujući objekte vezane za prijevoz, skladištenje i obuku.

Navodi se da je osoblje SAD-a obvezno poštivati crnogorske zakone i ne miješati se u unutarnje stvari Crne Gore.

Ističe se, uz ostalo, da će plovila i zrakoplovi koji su u
vlasništvu, kojima upravljaju ili koji služe isključivo za potrebe
Oružanih snaga SAD-a biti oslobođeni od plaćanja aerodromskih i lučkih taksi, taksi za parkiranje, naknada za lučku pilotažu i usluge lučkih remorkera i drugih lučkih i sličnih taksi.

Zrakoplovi koji služe isključivo za potrebe Oružanih snaga SAD ne podliježu plaćanju taksi za navigaciju, prelet, korištenje terminala ili sličnih taksi kada su u Crnoj Gori.

Vlade Crne Gore i SAD-a postigle su i sporazum kojim se Crna Gora obvezala da Međunarodnom kaznenom sudu ne izručuje državljane SAD-a koji bi pred tim sudom mogli biti optuženi za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

Čelnici crnogorskih parlamentarnih stranaka kritizirali su način
potpisivanja tog sporazuma, ističući da je odobrenje za potpisivanje tih dokumenta trebao dati parlament, te da je to učinjeno u tajnosti i bez znanja javnosti.

Politički direktor Ministarstva vanjskih poslova Vladimir Radulović objasnio je da Sporazum između crnogorske vlade i Sjedinjenih
Američkih Država kojim se Crna Gora obvezala da Međunarodnom kaznenom sudu ne izručuje američke državljane nije tajna i da je bio potpisan još 19. travnja ove godine.

"Da je bilo tko imao želju da sporazum bude tajan to bi bilo moguće, jer je jedan broj zemalja s kojima su SAD potpisale takav sporazum inzistirao na tajnosti", naveo je on.

Naglasio je da je još u vrijeme trajanja Državne zajednice Srbije i Crne Gore, crnogorska vlada prihvatila Sporazum o sigurnosti, kako se tada nazivao, koji je sadržavao i dio o Međunarodnom kaznenom sudu.

"Na ovo se tako može gledati i kao na ispunjavanje naših već preuzetih obaveza".

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju