Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Crna Gora i NATO potpisali ugovor

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Crna Gora i NATO potpisali su u Podgorici ugovor o provozu snaga Saveza preko teritorija te malene republike na obali Jadranskog mora.

Ugovor koji su potpisali crnogorski ministar obrane Boro Vučinić i zamjenik zapovjednika snaga NATO-a u Napulju Peter Pearson, omogućuje snagama Sjevernoatlantskog saveza da prolaze crnogorskim kopnom, vodom i zračnim prostorom.

Pročitajte i ovo Donald Trump o NATO-u Politika izolacionizma Trump spreman europske države pustiti niz vodu: "Nas i problem dijeli jedan veliki lijepi ocean" Vladimir Putin scenarij koji nitko ne želi Putin na krilima pobjede: "Svima je jasno da će ovo biti samo jedan korak od trećeg svjetskog rata"

'Ovo je veoma važan ugovor za NATO, a možda i prvi među mnogima koji će se još zaključiti', rekao je general Pearson istaknuvši da njegovo zapovjedništvo 'želi uspjeh Crnoj Gori u njezinoj težnji da uđe u NATO'.

Vučinić je pak ocijenio da potpisivanje ugovora potvrđuje spremnost njegove zemlje da se uključi u euro-atlantske integracije koje su 'jamstvo mira i stabilnosti za građane Crne Gore'.

Crna Gora se priključila NATO-ovu Partnerstvu za mir u studenome 2006., što je prva faza na putu mogućeg ulaska u Sjevernoatlantski savez.

NATO je 2005. potpisao sličan ugovor sa Srbijom i Crnom Gorom, savezom dviju Republika koje su ostale zajedno nakon raspada Jugoslavije 1990-ih, ali su se 2006. razdružile pošto je Crna Gora proglasila neovisnost.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene