Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Crkveni poglavari u južnoj Italiji zatražili su da se ukloni otpad koji mafija ilegalno odbacuje i koji uzrokuje malformacije kod novorođenčadi i zagađuje poljoprivredna zemljišta u regiji koja je zbog toga nazvana 'trokutom smrti'.


Mafija Cammora desetljećima odlaže zapaljivi toksični otpad na području između Napulja i pokrajine Caserta u jugozapadnoj Italiji.

Vezani članci Potres u središnjoj Italiji Središnju Italiju pogodio potres: "Osjetio se prilično jako, krevet mi se tresao'' Nicola Gratteri, protumafijaški tužitelj Više od 350 članova mafije na najvećem suđenju u Italiji: ''Oni su vlast''

Deset milijuna tona otpada tamo je spaljeno u posljednje 22 godine, pokazuju podaci skupine za zaštitu okoliša Legambiente, a Svjetska zdravstvena organizacija navodi da su učestalije prirođene malformacije i novorođenačke smrti uzrokovane rakom povezane s izlaganjem otpadu na tom području.

"Ekološka katastrofa... pretvorila se u stvarnu ljudsku tragediju", napisali su napuljski nadbiskup i lokalni biskupi u otvorenom pismu predsjedniku Giorgiu Napolitanu u subotu.

"Previše (ljudi) plaća cijenu zbog arogancije, zlostavljanja, neciviliziranosti, pohlepe i gluposti kriminalaca", navodi se u pismu i dodaje da je zemlja zatrovana što uzrokuje "tragičnu i nepopravljivu štetu".

Posljednjih mjeseci prosvjednici su izašli na ulice Napulja kako bi zatražili od vlade da učini više kako bi očistila regiju.

I gradonačelnik među 37 uhićenih talijanskih mafijaša

Vlada je prošlog mjeseca zabranila spaljivanje smeća u odluci kojom pokušava riješiti tu krizu, ali je svećenstvo pozvalo na širu akciju koja uključuje čišćenje, liječničke preglede, financijsku potporu za pogođene tom krizom i programe kojima će se boriti protiv nezakonitog poslovanja. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook