Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Malformacije kod beba

Crkva u talijanskom 'trokutu smrti' ustala protiv opasne mafije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Crkveni poglavari u južnoj Italiji zatražili su da se ukloni otpad koji mafija ilegalno odbacuje i koji uzrokuje malformacije kod novorođenčadi i zagađuje poljoprivredna zemljišta u regiji koja je zbog toga nazvana 'trokutom smrti'.

Mafija Cammora desetljećima odlaže zapaljivi toksični otpad na području između Napulja i pokrajine Caserta u jugozapadnoj Italiji.

Pročitajte i ovo Potres u Italiji 5,0 stupnjeva Snažan potres pogodio Italiju, dobro se osjetio i u Hrvatskoj: "Zaljuljali su se krevet, luster i namještaj" Ilustracija 'Ndrangheta, Cosa Nostra, Camorra... Više od tisuću pripadnika talijanske mafije trenutno živi i djeluje u Njemačkoj

Deset milijuna tona otpada tamo je spaljeno u posljednje 22 godine, pokazuju podaci skupine za zaštitu okoliša Legambiente, a Svjetska zdravstvena organizacija navodi da su učestalije prirođene malformacije i novorođenačke smrti uzrokovane rakom povezane s izlaganjem otpadu na tom području.

"Ekološka katastrofa... pretvorila se u stvarnu ljudsku tragediju", napisali su napuljski nadbiskup i lokalni biskupi u otvorenom pismu predsjedniku Giorgiu Napolitanu u subotu.

"Previše (ljudi) plaća cijenu zbog arogancije, zlostavljanja, neciviliziranosti, pohlepe i gluposti kriminalaca", navodi se u pismu i dodaje da je zemlja zatrovana što uzrokuje "tragičnu i nepopravljivu štetu".

Posljednjih mjeseci prosvjednici su izašli na ulice Napulja kako bi zatražili od vlade da učini više kako bi očistila regiju.

I gradonačelnik među 37 uhićenih talijanskih mafijaša

Vlada je prošlog mjeseca zabranila spaljivanje smeća u odluci kojom pokušava riješiti tu krizu, ali je svećenstvo pozvalo na širu akciju koja uključuje čišćenje, liječničke preglede, financijsku potporu za pogođene tom krizom i programe kojima će se boriti protiv nezakonitog poslovanja. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene