Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Oko 30 000 španjolske djece ukradeno je njihovim roditeljima i prodano u periodu od zadnjih 50 godina.


Djeca su prodavana i zatim dana na usvajanje preko tajne mreže sastavljene od liječnika, medicinskih sestara, svećenika i časnih sestara koji su sa zločinima počeli tijekom Frankove diktature te nastavili 'posao' do ranih devedesetih, piše Daily Mail.

Vezani članci Mjerenje struka, ilustracija S poremećajima prehrane susreću se sve mlađa djeca: "Nije riječ o hrani, već o emocijama, nesigurnostima i niskom samopouzdanju" Matea Hušnjak, zaštitarka koja je zaustavila muškarca u Centru za socijalnu skrb Zaštitarka koja je svladala dvostruko jačeg muškarca: ''Primio je stol i bacio ga na zid. Sve se srušilo i potrgalo, još sam pod šokom''

Stotine obitelji čija su djeca nestala iz bolnica sada su u tijeku pravne bitke s vlastima. Nekoliko majki ispričalo je da im je rečeno kako su njihova djeca umrla  nedugo nakon poroda. No majkama, često vrlo mladima i neudanima, bolničko osoblje nije dozvolilo da vide mrtvu djecu ni da budu na sprovodu.

Zapravo, djeca su prodavana dobro stojećim bračnim parovima. Mnogo je slučajeva u kojim ni novi roditelji nisu znali da je njihovo dijete ukradeno, rečeno im je da je dijete majka ostavila.

'Mnogo je muškaraca i žena diljem Španjolske čiji se život odjednom izokrenuo naglavačke kada su shvatili da im roditelji nisu biološki roditelji i da su ih doslovno kupili. S druge strane, brojne majke mislile su da su lude od osjećaja da njihovo dijete nije zapravo umrlo. Sada su shvatile da su njihove bebe žive, prodane i da cijeli život ne znaju tko su im  pravi roditelji', ispričala je novinarka Katya Adler, koja istražuje skandal.

Stručnjaci vjeruju da je čak 15 posto od svih usvajanja otpada na ukradenu djecu, u razdoblju od 1960. i 1989. Godine 1987 španjolska je vlada, umjesto bolnica, na sebe preuzela regulativu usvajanja djece.