Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Misa za žrtve

Tisuće seksualno zlostavljanih, masovna zataškavanja: Crkva objavila nova, proširena i stroža pravila

Aktualno Galerija Filippo Iannone, nadbiskup Filippo Iannone, nadbiskup Foto: DNEVNIK.hr Vatikan protiv zlostavljanja u Katoličkoj crkvi - 6 Vatikan protiv zlostavljanja u Katoličkoj crkvi - 6 Foto: DNEVNIK.hr Vatikan protiv zlostavljanja u Katoličkoj crkvi - 5 Vatikan protiv zlostavljanja u Katoličkoj crkvi - 5 Foto: DNEVNIK.hr Vatikan protiv zlostavljanja u Katoličkoj crkvi - 4 Vatikan protiv zlostavljanja u Katoličkoj crkvi - 4 Foto: DNEVNIK.hr +2 Vatikan protiv zlostavljanja u Katoličkoj crkvi - 3 Galerija 1/7 >>
Četiri godine nakon što je Vatikan donio pravila za sprječavanje i suzbijanje seksualnog zlostavljanja pod okriljem Katoličke crkve, objavljena je nova, ažurirana verzija.

U Bilbau je održana jedna od prvih misa za žrtve seksualnog zlostavljanja u Katoličkoj crkvi u Španjolskoj.

"Molimo za one koji pate zbog zla izazvanog od pripadnika kršćanske zajednice, da pronađu u samoj Crkvi konkretan odgovor na svoju bol i patnju", poručio je biskup Joseba Segura.

Izvješća o tisućama zlostavljanih proteklih su godina stizala iz mnogih zemalja diljem svijeta, zajedno s optužbama o masovnim zataškavanjima.

2019. Vatikan je objavio privremena pravila za sprječavanja i suzbijanje seksualnog zlostavljanja pod okriljem Katoličke crkve.

Pročitajte i ovo Ilustracija HBK ustrojava sustav zaštite Dodir koji izaziva jezu: Kako se biskupi suočavaju s prijavama? ''Zlostavljanje u Crkvi ne čini ni 10 posto ukupnih slučajeva''

Sada su ta pravila ažurirana i postaju trajna. Primjerice, do sada se govorilo o žrtvama maloljetnicima i ranjivim osobama, sada se izričito navode ''odrasle'' ranjive osobe. Nadbiskup Filippo Iannone iz Papinskog vijeća za tumačenje zakona pojasnio je o čemu je riječ.

Ovo se može shvatiti kao daljnja manifestacija toga kako Crkva mora i želi brinuti za najkrhkije i najslabije, one za koje papa kaže da su na rubu, odbačeni.

Pročitajte i ovo Ivan Pavao II. Šok u Poljskoj Nakon šokantnog dokumentarca Ivan Pavao II. i svećenici pedofili postali su vruća tema

Odgovornost se proširuje s biskupa i redovničkih poglavara na vjernike laike, koji su vodili ili vode međunarodne udruge vjernika priznatima od strane Vatikana. Biskupije i eparhije morat će imati posebne urede u kojima se zlostavljanje može prijaviti, a prijavu će istraživati biskup s područja na kojem se zlostavljanje navodno dogodilo.

Dokument sada obuhvaća i nasilja nad redovnicama od strane klerika, te slučajeve uznemiravanja sjemeništaraca ili punoljetnih novaka. Nova pravila na snagu stupaju 30. travnja.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene