Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otkriva sve

Objavljen tajni dnevnik čovjeka koji je stvorio Hitlera

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U više od 400 stranica dnevnika za kojim se tragalo gotovo 60 godina, otkriveno je tko je zapravo stvarao Hitlerov zločinački um.

Dnevnik koji je Alfred Roseberg, jedan od najbližih suradnika Adolfa Hitlera vodio od 1934. do 1945. otkriva mnoge pojedinosti iz života nacista i daje odgovor na pitanje tko je Hitlera uvjerio u okrutnu politiku, piše NY Times.

Pročitajte i ovo Prosvjednici protiv nacista okupljeni ispred rodne kuće Adolfa Hitlera (žuta kuća desno) BORBA S MITOM Preuređuje se rodna kuća Adolfa Hitlera: Cijena radova skočila za 11 milijuna eura Vladimir Putin Mesijanski osjećaji Bivši Putinov savjetnik: "Umislio je da mu Bog daje zadatke. Ići će dalje na zapad"

Alfred Rosenberg u svom je osobnom dnevniku zapisao razgovore koje je vodio s Hitlerom, a među njima je i onaj u kojem ga je uvjerio da je boljševička revolucija u Rusiji povezana s globalnom židovskom urotom. Zbog toga su, tvrdio je, Židovi prijetnja Njemačkoj.

Kao 26-godišnjak, Alfred Rosenberg je u siječnju 1919. pristupio nacistima. Hitler se stranci priključio tek u rujnu te godine, a Rosenberg je bio taj koji ga je od tog trenutka uzeo pod svoje i stao mu puniti glavu idejom da su iza Listopadske revolucije i uspostavljanja SSSR-a stajali Židovi.

Rosenberg koji je rođen u Talinu u Estoniji, kao etnički Nijemac, a studirao u Rigi i Moskvi, 1918. od boljševika je pobjegao u Njemačku. 1920. Hitleru je predstavio ideološko opravdanje za napada na SSSR 1941. i širenje 'Lebensraum-a'.

Autor je knjige 'Mit dvadesetog stoljeća' koja se prodala u više od milijun primjeraka, a od 1941. do 1945. bio ministar okupiranih istočnih teritorija.

Na sudu za ratne zločine

1945. na sudu za ratne zločine u Nurnbergu osuđen je na smrt.

'Smatram da je Rosenberg imao presudan utjecaj na oblikovanje Hitlerove filozofije u 1920-ima, dok je Hitler još donekle razmišljao o svemu. Rosenbergova važnost je u tome što je njegove ideje, koje su bile isključivo teorijske, Hitler pretvorio u stvarnost', rekao je šef Goebelsova ministarstva propagande, zatvorskom psihijatru.

Sudac koji je Roseberga osudio na smrt prozvao ga je 'intelektualnim visokim svećenikom ideologije o nadmoćnoj rasi'.

Njegov dnevnik u posjedu je Muzeja holokausta te je objavljen na internetu. Povjesničar Henry Mayer koji je proučavao dnevnik rekao je da nigdje u dnevniku Rosenberg ne spominje kako Židovi trebaju biti istrijebljeni, već se proteže izraz 'iseliti ih iz Europe'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene