Obavijesti Pretražite Navigacija
Suradnje u BiH

Čović i Tihić najavili koaliciju na svim razinama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednici HDZ-a BiH i Stranke demokratske akcije Dragan Čović i Sulejman Tihić rekli su u ponedjeljak nakon susreta u Mostaru kako će ove dvije stranke najvjerojatnije biti zajedno u vlasti na svim razinama nakon općih izbora u ovoj zemlji.

'Duboko smo uvjereni u suradnju dviju stranaka i da će pri provedbi izbornih rezultata ove dvije stranke biti zajedno od razine države, entiteta i županija u Federaciji', rekao je Čović na konferenciji za novinare.

Pročitajte i ovo Ilustracija on ne vidi ništa sporno Doktor priznao da je u dvorištu zakopao kosti žrtve Srebrenice, a njegovo je objašnjenje skandalozno Ilustracija Istraga u BiH U pekari pronađena dva tijela: Muškarac pucao u ženu, ubio je, a potom i sebe

Čelnik SDA Sulejman Tihić istaknuo je da za konačni dogovor postoje dvije nepoznanice budući su još uvijek zategnuti odnosi HDZ-a BiH i SDP-a te nisu poznati rezultati dogovora hrvatskih stranaka o eventualnom zajedničkom nastupu u vlasti. Tihić je dodao kako je SDP partner SDA-u u vlasti te da očekuje kako će HDZ BiH i SDP uskoro uspostaviti dogovor o mogućoj suradnji u velikoj koaliciji kojoj bi prema SDA-u okosnicu trebale činiti HDZ BiH, SDA, SDP BiH i SNSD.

Čović je za uspostavu vlasti istaknuo ključnim utvrditi precizne dogovore o provedbi izbornih rezultata, ali i o ustavnim promjenama za koje očekuje da bi se trebale provesti u sljedećoj godini. 'Mi inzistiramo na dogovoru hrvatskih stranaka i zajedničkom nastupu u vlasti kao i potpunom suglasju o ustavnim promjenama', rekao je i pojasnio da vrlo skoro očekuje dogovor s ključnim hrvatskim strankama o zajedničkom nastupu u vlasti.

Pri tome Čović računa da u vlasti na razini BiH trebaju biti stranke koje mogu osigurati dovoljan broj glasova u parlamentu za provedbu zakona o europskom putu zemlje i za ustavne promjene.

'Treba imati na umu da moramo imati potporu 28 zastupnika, ili grublje potporu dvije trećine predstavnika iz svakog naroda kako bi se izmijenio ustav', rekao je Čović. Pojasnio je da se HDZ BiH zauzima za ustroj četiriju federalnih jedinica umjesto sadašnja dva entiteta ili bilo kakvo drugo rješenje koje bi osiguralo jednaku poziciju Hrvata, Srba i Bošnjaka. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene