Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kriza u BiH

Čović i Ljubić Lajčaku: Bošnjačke stranke opstruiraju uspostavu vlasti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čelnici dva HDZ-a u BiH Dragan Čović i Božo Ljubić optužili su jučer navečer, tijekom zajedničkog susreta s izvršnim direktorom za Europu i središnju Aziju pri službi vanjskih poslova EU Miroslavom Lajčakom, bošnjačke stranke SDP-a BiH i SDA da opstruiraju uspostavu vlasti na razini BiH jer traže da im pripadne pet od deset mjesta u Vijeću ministara BiH zbog čega bi ustroj središnjih tijela vlasti u toj zemlje mogao još dugo potrajati iako je od okončanja izbora u toj zemlji prošlo skoro sedam mjeseci.

'Gospodin Lajčak nas je informirao o stajalištima EU i naša se razmišljanja u cijelosti poklapaju. Izražena je zabrinutost zbog stajališta bošnjačkih političkih stranaka i njihovog uvjetovanja o uspostavi vlasti na razini BiH. To će imati za posljedicu da vlast na razini države nećemo dugo imati', rekao je nakon susreta za medije u Mostaru predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Predsjednik SDA Sulejman Tihić je nakon susreta s Lajčakom u sjedištu Izaslanstva EU u Sarajevu rekao kako stranke okupljene oko SDP-a predlažu da tri mjesta u Vijeću ministara pripadne strankama iz RS (SNSD i SDS), a dva mjesta, ono predsjedavajućeg Vijeća ministara i jedno ministarsko mjesto, predstavnicima dva HDZ-a. Ostalih pet mjesta bi, prema njegovim riječima, pripalo strankama potpisnicama platforme (SDA, SDP, NS Radom za boljitak i HSP-u).

Pročitajte i ovo Ivan Tolj "Mi smo izigrani" General Ivan Tolj: "Ako se nastavi narušavanje položaja Hrvata, morat ćemo vratiti Herceg-Bosnu" Požar u kući, ilustracija Selo Hajković Tragedija u susjedstvu: Dvije sestre smrtno stradale u požaru kuće

>> Inzko za Guardian: BiH je u najtežoj krizi od rata

Čović je to odbacio kao mogućnost, kazavši da se radi o planu stvaranja unitarne bošnjačke države. On je optužio čelnika SDP-a Zlatka Lagumdžiju da trguje pozicijama Hrvata u izvršnoj vlasti i da ima strategiju ovladati Federacijom BiH kao bošnjačkim entitetom i tu majorizaciju prenijeti na razinu države. 'Bošnjačka stranka želi dominirati i u Vijeću ministara i imati isti broj pozicija koliko imaju Hrvati i Srbi zajedno', istaknuo je Čović.



Dodao je da BiH neće preživjeti kao unitarna građanska država zbog čega je Hrvatski narodni sabor kao odgovor na majorizaciju Hrvata zatražio ustrojavanje većinske hrvatske federalne jedinice.

Predsjednik HDZ-a 1990. Božo Ljubić ocijenio je da se zadržavanjem postojećeg stanja u dva entiteta šalje poruka da vlast na državnoj razini nije potrebna, a ako to nije potrebno 'onda nije potrebna ni država Bosna i Hercegovina'. Pozvao je na uspostavu vlasti na razini BiH koja bi se sastojala od stranaka koje su osvojile najveći broj glasova unutar hrvatskog, bošnjačkog i srpskog naroda.

Slovački diplomat Miroslav Lajčak je jučer u Sarajevu razgovarao s predstavnicima međunarodne zajednice, veleposlanicima zemalja članica Vijeća za provedbu mira, dok je u petak predviđen sastanak s čelnicima stranaka iz Republike Srpske u Banjoj Luci.

Vlast u Republici Srpskoj je uz potporu partnera uspostavio Savez nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika, dok je u Federaciji BiH vlast ustrojile stranke okupljene oko SDP-a BiH Zlatka Lagumdžije. Iako je legalnost toga procesa osporilo Središnje izborno povjerenstvo (SIP) BiH, Visoki predstavnik Valentin Inzko je privremeno suspendirao tu odluku. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene