Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik HDZ-a Bosne i Hercegovine Dragan Čović izjavio je za srbijanski tjednik Nin kako dvoentitetska BiH nije održiva


Tvrdi da je federalna jedinica s hrvatskom većinom jedno od rješenja za opstojnost BiH u kojoj će tri naroda biti ustavno jednakopravna. Upozoravajući kako je riječ o krajnje ozbiljnom pitanju, Čović u razgovoru za beogradski tjednik navodi kako ovakva dvoentitetska BiH nije održiva ni upravljiva niti ima europsku perspektivu.

Vezani članci Milorad Dodik i Sergej Lavrov Skandal s ''Dodikovom ikonom'' se nastavlja: Veleposlanik ju unio u zemlju, tvrde da je bezvrijedna Ilustracija (Foto: AFP) Gvardijani Bosne Srebrene poručilii: ''Pozivamo političare iz svih stranaka da nas ne uvlače u svoje manipulacije''

>> Čović i Tihić najavili koaliciju na svim razinama

'Pravi razlog za postojanje federalne jedinice Hrvata u BiH je upravo opasnost od urušavanja BiH i rušenje temelja njenzina funkcioniranja i sadržaja. Ne zaboravimo, duh BiH čini konstitutivnost i suverenost Hrvata, Srba i Bošnjaka–muslimana na čitavom prostoru BiH. Hrvatskom federalnom jedinicom štiti se pozicija najmalobrojnijeg naroda od potpunog nestajanja', ističe Čović.

BIH mora mijenjati ustav

BiH, po njegim riječima, mora promjeniti svoj ustav jer je ovako organizirana ona neracionalna, neupravljiva i gospodarski neodrživa, dok se, s druge strane, sva tri naroda trebaju osloboditi straha od ugroženosti i okrenuti budućnosti.

Ne smije se, kako kaže, skrivati da BiH prijeti opasnost ne pronađe li se ustavno rješenje svih naroda i građana.

'Hrvati BiH više od svih drugih žele europsku BiH, moderno i racionalno organiziranu, u kojoj će Hrvati, Srbi i Bošnjaci crpiti svoja prava iz ustava koji će im to omogućiti na potpuno istim načelima', naglašava Čović.

Upitan kako tumači snažnu potporu Milorada Dodika njegovu zahtjevu, Čović kaže kako s Dodikom ima usuglašeno stajalište o većini pitanja kad je riječ o održivosti BiH, te ističe kako je Dodik svjestan da ustavna jednakopravnost Hrvata jednako štiti i srbijanski narod. (Hina)